HUB

Moratoriji na dugove i obustava mjera prisilne naplate za pogođene potresom

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Kao prvi korak s ciljem olakšavanja situacije, banke su donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, a ta će mjera biti na snazi sve do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenjaZbog velikih materijalnih šteta i drugih posljedica potresa u području Sisačko-moslavačke županije banke su, u suradnji s regulatorima, započele s intenzivnom koordinacijom i razgovorima s ciljem kreiranja sustavnog rješenja pomoći klijentima s tog područja, fizičkim i pravnim osobama, koji bi im omogućilo ugovaranje moratorija, odnosno nekog drugog vida restrukturiranja postojećeg duga, priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka (HUB).


– Kao prvi korak s ciljem olakšavanja situacije, banke su donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, a ta će mjera biti na snazi sve do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja, o čemu će javnost biti pravovremeno i promptno obaviještena.


Također, svim klijentima koji imaju ugovorene trajne naloge sugeriramo da se jave svojim poslovnim bankama kada to dozvole okolnosti radi mogućnosti reguliranja plaćanja kreditnih obveza.
Vjerujemo da svi zajedno možemo adekvatnom i brzom reakcijom u najvećoj mogućoj mjeri ublažiti negativne ekonomske posljedice u području pogođenom potresom.


Banke će također nastaviti donirati materijale, opremu i novčane iznose raznim ustanovama, te i na taj način aktivno sudjelovati i biti partner Vladi Republike Hrvatske, građanima i tvrtkama u prevladavanju negativnih posljedica potresa i koronavirusa, navode u HUB-u.