BITKA ZA ŽIVOT

Mlada Pažanka u Švicarskoj mora na novu operaciju, šesnaestu u nizu: Nova prepreka pred hrabrom lavicom Enom

Filip Brnelić

Ena i njezina obitelj čekaju nalaze s pregleda tumora o kojima će se više znati za nekoliko dana.RIJEKA – Prije dva tjedna objavili smo priču o mladoj Eni Škoda iz paške Povljane, koja se od rođenja bori s neurofibromatozom tipa 1, bolesti na lijevoj potkoljenici koja ju sprečava da se kreće bez poteškoća i pomagala. Trinaestogodišnja djevojka vodi bitku i s inoperabilnim tumorom koji se smjestio između malog mozga i kralježnice, zbog čega je na početku tjedna zajedno s obitelji ponovo otišla u švicarsku bolnicu u St. Gallenu kako bi obavila potrebne specijalističke preglede. Nažalost, Enina majka Ivana Škoda obavijestila nas je kako se Ena na putu do zdravlja suočava s novom preprekom zbog koje je morala na novu izvanrednu operaciju lijeve potkoljenice, šesnaestu u nizu.


– Eni se na nozi stvorila rana, pa je dr. Klima na tom mjestu odlučio skinuti žicu od vanjskog fiksatora i očistiti ranu kako ne bi došlo do širenja infekcije. Ena do daljnjega ostaje u bolnici, glavni uzrok infekcije je bakterija, zbog čega Ena sada uzima antibiotik. O kakvoj se bakteriji točno radi, znat ćemo idući tjedan kada se okupi cijeli liječnički tim koji će popričati s nama roditeljima, kaže Ivana Škoda.


Enina majka kaže kako, prema navodima liječnika, je pred Enom snimanje krvnih žila kojim će se vidjeti protok krvi kroz arterije na nozi. Također, Ena i njezina obitelj čekaju nalaze s pregleda tumora o kojima će se više znati za nekoliko dana.
– Želimo se zahvaliti svima koji su uz nas i našu hrabru lavicu, Eninoj školi koja razumije situaciju, kao i cijeloj redakciji Novog lista, dodala je Ivana Škoda, uz zahvalu pratiteljima Facebook stranice »Pomozimo Eni Škoda da prohoda« na kojoj se mogu saznati novosti o Eninom zdravstvenom stanju te slati poruke podrške.


Kako pomoći


Svi koji Eni Škoda žele pomoći u troškovima liječenja, putovanja i smještaja u Švicarskoj, čiji financijski izdaci nadilaze mogućnosti ove obitelji, novčana sredstva mogu uplatiti na:


Ivana Škoda
HPB banka
IBAN: HR8223900013211653263
Opis: Donacije za Enu Škoda


Za donacije iz inozemstva
(devizni račun):
Ivana Škoda
HPB banka
IBAN: HR8223900013211653263
SWIFT/BIC: HPBZHR2X
Opis: Donacije za Enu Škoda