Vanja Jurić

Mirelina odvjetnica: Današnji nalaz je znatno teži nego prijašnji

Portal Novi list

Vanja Jurić / Foto Screenshot N1

Vanja Jurić / Foto Screenshot N1

Nadam se da će inspekcija razgovarati s Mirelom Čavajdom koja je bila žrtva cijelog tog postupanja, ističe Vanja JurićVanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde, u Dnevniku N1 televizije poručila je da je slovenskoj komisiji za odobrenje prekida trudnoće njenoj klijentici trebalo desetak dana, a u Hrvatskoj slučaj traje već treći tjedan.


“Njoj svaka ta odluka nanosi veliku bol, posebno jer sve odluke iz Slovenije izgleda stižu prije nego iz Hrvatske, čija je građanka”, rekla je Jurić.


Žrtva postupanja


Mirela Čavajda u utorak popodne obavila je pregled u KBC-u Zagreb.
“Mislim da je upravo prije par sekundi stigao nalaz koji je danas rađen. Nalaz je, prema onom što sam kratko uspjela vidjeti, značajno teži nego prijašnji”, rekla je Jurić.


Ministar zdravstva Vili Beroš traži hitne rezultate inspekcija.


“Mogu samo pretpostaviti da bi se morale utvrditi povrede zakona od strane najmanje nekoliko bolnica koje su donosile odluke u ovom slučaju.


Nadam se da će inspekcija razgovarati s Mirelom Čavajdom koja je bila žrtva cijelog tog postupanja i da će uzeti u obzir i njenu izjavu te da će nas izvijestiti o nalazima inspekcije”, rekla je odvjetnica Jurić.


Beroš se poziva na empatiju, ali…


Kaže da se inzistira na ostvarivanju zakonskih prava.


“Kad već govorimo o tome da ministar Beroš poziva na empatiju i da se poštuju njena prava privatnosti, mislim da je o tome trebao voditi računa prošli petak kad je njene osobne podatke, koji su pri tome bili netočni, sam iznosio na press konferenciji”, ističe Jurić.


Ministar Beroš tom je prilikom komentirao kakva bi mogla biti drugostupanjska odluka. Jurić je komentirala i smatra li se to pritiskom na osobe koje odlučuju o nalazu.


Bit će sudskog epiloga


“Rekla bih da je to ogroman pritisak na ljude koji odlučuju, on nastupa kao ministar i kao član vlade.


Svojim je istupom u petak, baratajući potpuno netočnim informacijama i očito u situaciji kad nije vidio nalaze o kojima govori, faktično prejudicirao njihovu odluku tvrdnjama o mogućnostima preživljavanja i liječenja, što ništa nije predmet zakona”, poručila je Vanja Jurić u Dnevniku N1 televizije.


Jurić je ranije za N1 poručila da će Čavadja sigurno “ostvariti svoja prava sukladno našem zakonu i ako odluka u Hrvatskoj bude negativna, a to je izgledno za očekivati”.


Poručila je da će, sudeći po tome kako stvari sada stoje, biti sudskog epiloga.


“Sad je prioritet da ona i njena obitelj prežive ovu situaciju i nakon toga će odlučivati što će dalje”, dodala je Jurić.