Ministarstvo zdravstva

Mirelin slučaj: Inspekcija utvrdila propuste u dvije bolnice, Čavajdu ništa nisu ni pitali

Hina

Mirela Čavajda / Foto Screenshot HRT

Mirela Čavajda / Foto Screenshot HRT

Zdravstvena inspekcija utvrdila je "proceduralne propuste" u KB Sv. Duh i KBC-u Sestre milosrdnice.Iz Ministarstva zdravstva poručili su u ponedjeljak kako je završen nalaz zdravstvene inspekcije o slučaju trudnice Mirele Čavajde te kako su u KB “Sv. Duh“ i KBC “Sestre milosrdnice” utvrđeni proceduralni propusti.


Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva obavila je nadzor u KB „Sv. Duh“, u KBC-u „Sestre milosrdnice“ i KB Merkur.


Poduzet će “daljnje mjere”


Nakon uvida u cjelokupnu dokumentaciju i razgovora s djelatnicima u tim ustanovama utvrđeni su proceduralni propusti u KB „Sv. Duh“ i KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere, stoji u priopćenju resornog ministarstva.
U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u RH.


Radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica tog složenog slučaja, zdravstvena inspekcija je ocijenila potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno izvijestiti javnost, ističe se u priopćenju.


Propustili ju obavijestiti


U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB „Sv. Duh“, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb.


U KBC „Sestre milosrdnice“, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno je pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu.


Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB „Sv. Duh“, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi.


No, zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome.


O tome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice.


“Pružena joj stručna podrška”


Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB „Sv. Duh“ kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje.


U postupanjima KB Merkur, nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb.


“Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u RH na temelju struke i zakonske regulative”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.