SPORNO PISMO

Ministrica Obuljen Koržinek demantirala gubitak europskih sredstava: “Mi nismo ni tražili produljenje roka”

P. N.

Nina Obuljen Koržinek / Foto Davor Kovačević

Nina Obuljen Koržinek / Foto Davor Kovačević

“Za zagrebački potres namijenjena je 5,1 milijarda kuna, a dobili smo 1,1 milijardu ugovora te ugovorili više od 8 milijardi ugovora”, rekla je Obuljen Koržinek.Ministrica Nina Obuljen Koržinek komentirala je medijske navode da će se zbog kašnjenja u obnovi dio od 5,1 milijardi kuna iz europskog Fonda solidarnosti morati vraćati jer ih nećemo stići potrošiti do lipnja.


Poručila je da se ne radi o odbijenici u pismu Europske komisije, javlja Televizija N1.


”Radi se o netočnim navodima, meritum pisma je bio potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda, kao i o načinu izvještavanja. U pismu piše follow-up našeg tehničkog sastanka koji smo održali sa službama EK tijekom prosinca i na kojem smo se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada. Cilj pisma bio je potvrditi ono što se dogvaralo na sastanku. Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja. U pismu se posebno ističe da se po metodologiji koja je izrađena u Ministarstvu kulture i medija pripreme izvještaji i za sve ostale koji provode Fond solidarnosti.
Ono što piše u pismu, a što se prenijelo kao navodnu odbijenicu, govori se o rokovima u kojima se moraju potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti što jako dobro znamo jer je to propisano regulativom. Dakle, rok za trošiti sredstva iz Fonda solidarnosti je 18 mjeseci”, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nakon medijskih navoda o izgubljenim milijardama iz Fonda solidarnosti za obnovu.


“Za zagrebački potres namijenjena je 5,1 milijarda kuna, a dobili smo 1,1 milijardu ugovora te ugovorili više od 8 milijardi ugovora”, rekla je Obuljen Koržinek.


“Mi nismo tražili produljenje roka, niti se u ovome trenutku o tome razmišlja”, napominje.


Pojasnila je i što je dosad ugovoreno.


“Kad gledate od onoga što smo ugovorili, prvi zahtjevi za naknadu sredstava su oni s najmanjim iznosom i to su one najnužnije mjere koje su se poduzimale nakon potresa”, pojasnila je ministrica.


Planiranu dinamiku usporila je progresivna šteta koja je nastala u trenutku petrinjskog potresa, napominje ministrica te dodaje da su se preklopila dva potresa.


“Radi se o tehničkim sastancima koji služe za praćenje dinamike obnove. U ovom trenutku bilo bi neozbiljno da govorimo što će se realizirati. Preko osam milijardi projekata je ugovoreno”, naglasila je ministrica te dodala da ne treba licitirati. U nekim projektima sigurno će doći do kašnjenja, u prvom redu zbog javne nabave.


Došlo je do rasta cijena na globalnom tržištu, ali u ovom trenu tema potrošnje sredstava, posebno na ovakav senzacionalistički način ne bi trebala biti na stolu, naglasila je ministrica.


Iz Fonda solidarnosti bit će pokriven samo dio obnove, ostatak, odnosno veći dio ići će iz Nacionalnog plana oporavka.