DOBRA SEZONA

Ministrica Brnjac: “Hrvatska će i na novoj korona karti Europe ostati narančasta”

Hina

foto: Srecko Niketic/PIXSELL

foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Dobre su najave i za nastavak sezone, a buking je dobar i za rujan i za listopad, istaknula je i stoga apelirala na sve da se pazi na epidemiološku situaciju.ZAGREB – Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u srijedu da ne očekuje da će hrvatska obala u četvrtak u novoj objavi situacije oko koronavirusa na ECDC karti iz narančastog prijeći u crveno.


Odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice užeg kabineta Vlade, ministrica je istaknula da Hrvatska ove godine ima puno bolje brojke u turizmu nego lani.


“S današnjim danom smo na 55,3 milijuna noćenja i 9 milijuna dolazaka turista, što je 1,2 milijuna dolazaka više u odnosu na 2020., a usporedbi  s 2109. u dolascima smo na oko 60 posto i na više od 70 posto noćenja. No, ono što nas jako veseli su podaci o potrošnji tj. vrijednost fiskaliziranih računa, koja je u odnosu na 2019. do sada na oko 70 posto, što znači da se više troši ove godine i u smještaju, posebice u višim kategorijama”, rekla je Brnjac.
Za srpanj i kolovoz je vrijednost fiskaliziranih računa nadmašili rezultate iz istih mjeseci u 2019. godine, što znači, ocijenila je Brnjac, da je turistički sektor stabilan i sposoban odraditi sezonu i u ovakvim uvjetima.


Dobre su najave i za nastavak sezone, a buking je dobar i za rujan i za listopad, istaknula je i stoga apelirala na sve da se pazi na epidemiološku situaciju, Jer, kako je naglasila, ako nastavimo s dobrim brojkama možemo ostati najsigurnija destinacija na Mediteranu, kao što smo sada, te nastojati ostati u barem narančastoj zoni na ECDC karti.


Nada se da će se dobar buking nastaviti i održati i dalje. Moramo ostati odgovorni i cijepiti se u što većem broju, a moramo gledati i cijelu zemlju, a ne samo obalu, i raditi sve da nemamo zatvaranja kao što su imale neke zemlje početkom ove sezone, poručila je.


Podsjetila je da Ministarstvo sufinancira brze antigenske testove za turiste s više od 20 milijuna kuna, kao i da su sa svim županima i sektorom više puta održali sastanke oko sezone, kao i s drugim institucijama, te uspostavili više od 350 punktova za testiranje diljem obale, sve s ciljem da se turisti što lakše i brže mogu vratiti u svoje zemlje.