"Izazov promjene"

Ministar financija u Rovinju: Deficit proračuna bit će veći od planiranih 3,8 posto

Aneli Dragojević Mijatović

Zdravko Marić / foto Davor Kovacevic

Zdravko Marić / foto Davor Kovacevic

Za kamate veli da će jednom neminovno početi rasti, a država može od tog rasta zaštiti građane fiskalnom politikom koja će omogućiti nižu premiju rizika



ROVINJ – Proračunski deficit za ovu godinu bit će viši od predviđenih 3,8 posto, najavio je ministar Zdravko Marić na konferenciji “Izazov promjene” koja se održava u Rovinju, no nije želio precozirati koliko viši. Idući tjedan na Vladi je rebalans proračuna za pri čemu su, kaže, prihodi zadovoljavajući, no ključ je u rashodima, koji su povećani kroz trošak Covida (koji se u proračunu penje na 35 milijardi kuna), rasta plaća, mjera, te povećanja s razine lokalnih jedinica.


Što se BDP-a tiče, očekuje rast veći od 7 posto,. Veli da se po pitanju deficita već iduće godine vraćamo unutar Mastrichta, što bi značilo ispod 3 posto, te se odmah kreće putem smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u. Euro se planira uvesti 2023., a Marić misli da ćemo i kriterij inflacije ispuniti. Što se tiče rasta kamatnih stopa, kaže da je normalno da referentni kamatnjaci globalno u jednom trenutku počnu rasti, nakon perioda povijesno niskih kamatnih stopa i silnog tislanja novca od strane središnjih banka. Država može fiskalnom politikom, a tu je i uvođenje eura, utjecati da se to povećanje kamata kroz premiju rizika neutralizira, te da na taj način od njega zaštitimo građane, rekao je Marić.