Marko Primorac

Ministar financija pojasnio ukidanje PDV-a za postavljanje solarnih panela na krovove: Odnosit će se i na radove

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Stopom od nula posto oporezivala bi se sva potrebna oprema i radovi, a isporuka solarnih ploča bez ugradnje i sve ostale opreme kao trgovačke robe i dalje bi se oporezivala po stopi od 25 posto, pojasnio je ministar.ZAGREB – Ministar financija Marko Primorac istaknuo je u četvrtak u Saboru kako Vlada daljnjim poreznim rasterećenjem nastavlja štititi građane i gospodarstvo od rasta cijena, posebice rasta cijena energenata.


Predstavljajući izmjene Zakona o PDV-u koje donose snižene stope za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke Primorac je u svom prvom nastupu u Saboru istaknuo kako će mjere svakako pomoći građanima i gospodarstvenicima.


„Riječ je o zakonu koji je dio jesenskog paketa mjera vrijednog preko 20 milijardi kuna kojima Vlada pomaže građanima i gospodarstvu”, kazao je Primorac.
Izmjenama se predlaže i da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade, a kako bi se potaknulo korištenje obnovljivih izvora energije.


Stopom od nula posto oporezivala bi se sva potrebna oprema i radovi, a isporuka solarnih ploča bez ugradnje i sve ostale opreme kao trgovačke robe i dalje bi se oporezivala po stopi od 25 posto, pojasnio je ministar.


Zakonske izmjene provode se i zbog uvođenja eura.