REAKCIJE NA IZJAVE

Milanović završio na ekstremističkoj stranici samozvanih neprijatelja Ukrajine: Moguće je da će mu biti ugrožena sigurnost

P. N.

Bilo koji zapadni dužnosnik, tvrde iz ruskog ministarstva, koji iznese stajalište drukčije od službenog platit će svojim ugledom, karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost.



Predsjednik Zoran Milanović, nakon izjave da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, završio je u bazi podataka na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici Mirotvorac, javlja Dnevnik.hr.


Riječ je o stranici koja inače objavljuje osobne podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine – poručili su iz ministarstva vanjskih poslova Rusije.


Bilo koji zapadni dužnosnik, tvrde iz ruskog ministarstva, koji iznese stajalište drukčije od službenog platit će svojim ugledom, karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost.




Predsjednik na ovo nije imao komentara. Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade ponovio da su stavovi predsjednika o stanju u Ukrajini u suprotnosti s Vladinim.


Politolog i nezavisni politički analitičar Davor Gjenero komentirao je za Direktno.hr predsjednikove izjave.


Davor Gjenero smatra  kako predsjednikova ne upućenost u razmještaj hrvatskih snaga u NATO-ovim misijama nije jedina stvar koju predsjednik ne zna a morao bi znati. “Mene ništa kod Milanovića ne iznenađuje, on je nažalost jedan neodgovorni, opasni avanturist koji sustavno s jedne strane razara institucije, s druge strane desantira državu koju bi trebao predstavljati, a odnosi snaga u parlamentu su takvi da očito za sada nije moguće pokrenuti postupak opoziva”.


Referirajući se na Milanovićevu izjavu da ‘Ukrajini nije mjesto u NATO-u’, politički analitičar naglasio je kako nije na predsjedniku da odlučuje kome je a kome nije mjesto u savezu.  Usporedivši ga s češkim predsjednikom Milošem Zemanom, Milanovića je okarakterizirao kao ‘populističkog, proruskog, antidemokratski’ predsjednika države članice Europske unije.


Odluku premjera Andreja Plenkovića da se ispriča Ukrajini zbog izjava predsjednika Milanovića smatra jedino ispravnim u takvoj situaciji, te kako je bilo potrebno da se Vlada ogradi od izjava predsjednika i naglasi svoju euroatlantsku politiku. “Hrvatska Vlada vodi politiku koja je usklađena s europskim i euroatlantskim politikama, koja je dio zajednice vanjske i sigurnosne politike Europske unije, a trenutni predsjednik Republike se ponaša po vlastitoj volji mimo elementarnih uzusa političkog ponašanja unutar euroatlantskih struktura i europske integracije.”


Gjenero smatra kako su do sada izjave predsjednika prolazile ispod radara, usporedivši  izjave prvog čovjeka njemačke mornarice Kaya Achima Schönbacha o Ukrajini koji je neposredno nakon dao ostavku, prema analitičaru izjave predsjednika Milanovića dalekosežno su ozbiljnije i teže.


Štetnost retorike predsjednika Milanovića ugrožava rad ne samo hrvatske diplomacije, već i same države, te prema njemu nastavak takve retorike ubrzo će početi štetiti i privredi. “To je izrazito štetno političko ponašanje, on šteti Hrvatskoj više nego Zeman Češkoj Republici”, zaključio je Gjenero.