30. obljetnica

Milanović u Delnicama: “Novac za vojne avione nije problem, ne treba postavljati tako malodušna pitanja”

P. N., Hina

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

U sklopu svečanog obilježavanja pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su pokaznu vježbu. “Zadovoljan sam vježbom. Naši vojnici žive težak život, to su teške pripreme, poziv je fascinantan”, rekao je Milanović.Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je danas u Delnicama na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga, javlja Televizija N1.


U sklopu svečanog obilježavanja pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izveli su pokaznu vježbu.


“Zadovoljan sam vježbom. Naši vojnici žive težak život, to su teške pripreme, poziv je fascinantan”, rekao je Milanović.
O sjednici Vijeća za obranu rekao je: “Ministar nije stigao jer imaju brifing u Vladi. Ja sam njegov vrhovni zapovjednik i dozvolio sam mu da ne ode u Bruxelles na sastanak čelnika NATO-a. Rekao sam načelniku da ode na taj brifing, sudjelovao je u radu Povjerenstva, o svemu sam obaviješten detaljno, danas sam uputio dopis premijeru da sazovemo Vijeće za obranu. Predložio sam svakako s obzirom na dinamiku i da je postupak već skoro gotov, danas je sazvao brifing pa zaključujem da je stvar gotova i da moramo sazvati Vijeće za obranu da donesemo stajalište.”


“Indikativno je da je to između dva kruga izbora. Ne vidim kakve efekte to može imati na izbore”, dodao je.


“U Zagrebu su izbori gotovi. Čestitam svima, ali to je prevelika prednost, jasno je da je Tomašević gradonačelnik. Tek u drugom krugu neću izaći za izbore”, istaknuo je.


“Mišljenje sudaca je dobro imati”, komentirao je današnju objavu Vrhovnog suda. “Ima drugačijih rješenja u Europi kao što je dokazala prof. Đurđević. Javni poziv je farsa. Treba dovesti bilo kakve snage izvana. To je njihovo mišljenje, tko god dođe tamo naići će na ne baš prijateljski ambijent. Pokazuje se da bi oni to sami sebi najrađe k’o seka i braco izabrali, ali to nije dobro. Postoji ogromna autonomija i samovolja sudova na svim razinama, valjda Sabor može izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Nije dobro ako je zapovjednik policije netko tko ima kumove i rođake u selu. ”


O uspjehu SDP-a na izborima rekao je: “Čini mi se da se nitko od velikih nije proslavio. U Zagrebu je velika promjena i nadam se da će ti ljudi opravdati povjerenje.”


Milanović smatra da novac za vojne avione nije problem. “Bez novca nema dobro obučene vojske”, rekao je Milanović i dodao je da je to višegodišnji projekt.


“Moramo ulagati u te stvari. Posebno u brodove”, dodao je Milanović uz opasku da ne treba postavljati malodušna pitanja ima li novca.


Osim navedenog, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga  Zoran Milanović sudjelovao je u utorak na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni „Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama.


Predsjednik Milanović je u govoru na svečanosti istaknuo da je ta postrojba dala golemi doprinos stvaranju i obrani Hrvatske. “Ima više od 70 poginulih,  od toga, ne volim prebojavati, ali slučajno to znam, skoro 30 iz BiH. Cijela Hrvatska i BiH u obrani i stvaranju Hrvatske”, rekao je Milanović.


Istaknuo je da je zadatak postrojbe prije svega obrana Hrvatske, ali i sudjelovanje u misijama međunarodnih organizacija poput NATO-a.


“To je dug i obaveza naše zemlje temeljem članstva u tim organizacijama, i tu ćemo biti korektni i pošteni ali prije svega gledati svoje interese, voditi računa o tome da svoje vrijedne ljude koristimo i angažiramo tamo gdje je prije svega naš interes”. rekao je predsjednik.


“Biti pripadnik specijalnih postrojbi je više od posla, to je način života. Vječna slava i hvala vašim suborcima koji su poginuli za Hrvatsku kad je Hrvatsku branilo malo pravih ljudi”, zaključio je Milanović.


Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih postrojbi brigadni general Perica Turalija rekao je da je specijalna postrojba osnovana u Domovinskom ratu s ciljem brzog i djelotvornog odgovora na neprijateljska djelovanja.


Danas nastavljamo tu tradiciju na najbolji način i ovo je najelitnija sastavnica Hrvatske vojske, ocijenio je. Specijalne snage su uvijek strateški resurs i predstavljaju brz i učinkovit odgovor na moguće krizne situacije kojima su ugroženi hrvatski nacionalni interesi, rekao je Turalija.


Nakon svečanosti, tijekom koje je uručio nagrade i pohvale pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pripadnike Specijalnih postrojbi HV kod križa ispred Spomen sobe u vojarni.


Izvedena je i vježba, prikaz sposobnosti djelovanja pripadnika postrojbe u urbanim operacijama.


U ime najavljenog, ali spriječenog ministra obrane Marija Banožića, na svečanosti je bio general pukovnik Drago Matanović.