30. obljetnica ustroja

Milanović primio izaslanstvo 100. brigade Hrvatske vojske

P. N.

Foto Ured predsjednika RH

Foto Ured predsjednika RHPredsjednik Republike primio pripadnike zagrebačke 100. brigade Hrvatske vojske povodom 30. obljetnice ustroja


Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo 100. brigade Hrvatske vojske povodom 30. obljetnice ustroja. U izaslanstvu su bili Ognjen Debeljak, zapovjednik 100. brigade HV-a; časnici Željko Ambrožić, Ivo Šimundža, Željko Šangarello, Milan Jesih, Rudi Vučić, Abdulah Bećirević, Zlatko Brozinčević, Tomislav Petković i Vladimir Blekić; vojnik Slaven Krpan te liječnici Vesna Oršulić, Vedran Batarelo, Krunoslav Capak i Neven Ištvanović.


Brigada je 1991. formirana u centru Zagrebu, brojila je ukupno 2391 pripadnika, a tijekom ratnih djelovanja poginulo je njih devet. Zapovjednik 100. brigade istaknuo je kako su njeni pripadnici od prvog dana bili na bojištu istočne Slavonije, a borili su se još i na području zapadne Slavonije te na Baniji držeći se, kako je naglasio, svih odredbi međunarodnog ratnog prava. U razgovoru s predsjednikom Milanovićem, pripadnici 100. brigade HV-a prisjetili su se događanja iz Domovinskog rata i uloge koju je imala njihova postrojba.
Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković.