
Motiv s prošlogodišnjeg sajma u Tinjanu / Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Predsjednik RH Zoran Milanović u pratnji načelnika općine Tinjan Gorana Hrvatina obišao je štandove i razgovarao s izlagačima, odnosno proizvođačima pršuta; tri dana očekuje se 25.000 posjetitelja
povezane vijesti
U Tinjanu, općini istarskog pršuta, u petak je svečano otvoren 17. sajam istarskog pršuta ISAP koji će do nedjelje okupiti pedesetak proizvođača najboljih europskih pršuta i niza drugih domaćih proizvoda.
Trodnevna manifestacija ponudit će posjetiteljima najbolje istarske pršute, niz dalmatinskih, slavonskih te krčki pršut, a na sajam stižu i španjolski, slovenski i talijanski pršutari.
Šampion ovogodišnjeg sajma je pršut Nira d.o.o. iz Drniša, dok je najbolji istarski pršut onaj obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Mekiši.
Procjenjuje se da će sajam ugostiti 25 tisuća posjetitelja.
Među njima je bio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je u pratnji načelnika općine Tinjan Gorana Hrvatina obišao štandove i razgovarao s izlagačima, odnosno proizvođačima pršuta.
Izrazio je zadovoljstvo što je interes izlagača iz godine u godinu sve veći i što je manifestacija postala brend te promovira perjanicu istarske gastronomije – pršut.
“ISAP nas kao mjesto jako dobro brendira, ne samo kao općinu pršuta nego i turističko središte. Iz godine u godinu rastemo, vodeća smo općina u središnjoj Istri prema broju noćenja, objekata i smještajnih jedinica”, rekao je načelnik Hrvatin.
Izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak rekao je kako pršut predstavlja autentičnost i kvalitetu te je ukazao na činjenicu kako pršuti za središnji dio Istre nisu važni samo zbog očuvanja tradicije, već doprinose i turizmu.
Čestitao je Tinjancima što su negdašnji lokani sajam izdigli na međunarodnu razinu. Pozvao je organizatora da i dalje diže kvalitetu sajma i dodatno ga brendira.
Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić rekla je kako su zaštićeni proizvodi poput istarskog pršuta, mesa boškarina, istarskog ovčjeg sira i meda, ključni za očuvanje identiteta i jačanje turizma i gastronomske ponude. Oni pridonose povezivanju lokalnih zajednica s turistima, otvaraju nova tržišta i predstavljaju temelj održivog razvoja, rekla je.