PREDSJEDNIK RH

Milanović: “Ako je pola onoga što je Maja Đerek rekla istina, to je razlog za pad Vlade”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Govoreći o stanu koji koristi Zvonimir Frka Petešić, rekao je da košta 1000 eura mjesečno. “To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo ni u mojoj Vladi”, kazao je.Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, sa suprugom Sanjom Musić Milanović, obišao je izložbu “Kopač“ postavljenu u Meštrovićevom paviljonu. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara, javlja Televizija N1.


“Nikad se ne sastajem s ministrima obrane. Eventualno s onima vanjskih poslova, eventualno Rusije, Amerike. Ne znam što me pitate. Ja se ne nalazim s tim ministrima, nemam što razgovarati s ministrima, posebno Velike Britanije”, rekao je Milanović na pitanja. Novinare je pitao: “I on se sastao s ovim ponavljačem Banožićem?”


“Vrlo je neodgovorna politička pozicija. Ne mislim da je ministar došao zbog toga, mislim da je to planirao ranije i da je to slučajnost. Ne nalazim se s ministrima obrane osim velesila. Britanija je izašla iz EU-a i to joj daje manju važnost. Premijer sjedi na nekoj vrsti tempirane bombe. Ukrajina se neće usrećiti ako bude slušala aktualni London.


Foto galerija: Zoran Milanović sa suprugom Sanjom obišao izložbu "Slavko Kopač" Foto: Davor Kovačević
Zadnih dana iz Kijeva čujem ono što je odgovorno prema vlastitoj državi. Neka Britanija pošalje još 1000 vojnika u Estoniju. Dovoditi ukrajinu u neku vrstu zablude, huškati, i držati je taocem odnosa Londona, koji je postao sila drugog reda, i Washingtona…”, govori Milanović da “ne treba dovoditi u iluziju državu koja je pet puta slabija od Rusije da se ovo može riješiti s pet aviona oružja”.


“Stabilnosti EU-a nema bez faktora u jednadži koji se zove Rusija. S Rusima se treba dogovoriti. Ove priče da svaka država ima pravo. Pa neka Rusi dovedu vojsku u Meksiko. Ruski model vlasti nije model vlasti za nas. Hrvatska je ipak demokracija, bez obzira što na vlasti ima puno korumpiranih i nepopravljivih ljudi”, kaže.


“Hrvatski vojnik se odavde maknuti neće ni u Ukrajinu, a vidjet ćemo za Baltik. To pratimo cijelo vrijeme. Mi se tamo ne idemo boriti. Mi možemo biti solidarni s Poljskom i baltičkim državama. Ali otići u Ukrajinu, pokupiti dvije dnevnice i pojesti boršč i onda reći da si solidaran s Ukrajinom je licemjerno. Kako biti soliradaran? Tako da se u ovu priču uvede razum, a ne huškanje”, govori.


Maja Đerek


Na pitanje o zviždačici Maji Đerek koju je ministar obrane  nazvao “zviždaljkom” kaže kako se to sigurno smišljalo tri sata.


“Ti navodi su nešto čemu treba posvetiti pažnju i vidjeti tko tu govori istinu. Ako je pola onoga što je rekla istina, to je razlog za pad Vlade”, kaže.


Govoreći o stanu koji koristi Zvonimir Frka Petešić, rekao je da košta 1000 eura mjesečno. “To je protuprirodni blud prema društvu. Toga nije bilo ni u mojoj Vladi”, kaže.


Bosna i Hercegovina


“Sramota Hrvatske Banožić, onda ovaj nesretnik Grlić Radman, sramota je ono što se dogodilo neki dan u Neumu. Sve ovo što se tiče Hrvata u BIH se kuha već mjesecima. Bošnjačke stranke se ohrabruju da idu đonom na Hrvate. Dodik je u pravu, Hrvati pregovaraju u Neumu, a ovaj kaže da će svakako biti izbori. Koji je motiv Bakira i ove ekipe da daju Hrvatima milostinju. Modus operandi je isti kao Slobodana Miloševića krajem 80-ih. Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji, a bez Srba još i manje. I na kraju tjeraš Hrvate u partnerstvo s Dodikom”, govori Milanović.


“Hrvati vole milostinju i nadrealno je da ja na tome govorim na ovom mjestu, 50 metara od stranke kojoj je suđeno za kriminal i ništa iz toga nisu naučili”, kaže.


“Hrvatska vlast – oni su saboteri. Neće poduzeti ono što im je u moći”, rekao je Milanović zaključujući da će hrvatske predstavnike opet izabrati Bošnjaci.


Cijena plina


Na pitanja o cijeni plina, Milanović kaže kako ne razumije zašto država prebacuje odgovonornost na lokalne vlasti.


“Zašto se HEP ne ubaci u priču? Zašto HEP Plinarstvo ne smanji plaće muljatorima da bi vi plaćali manje račune?” upitao je Milanović dodavši kako “nad HEP-om drži šapu HDZ kako bi mogao zapošljavati svoje ljude”.


“To država mora imati, tko god bio na vlasti. Pitajte ekipu iz HEP-a. On služi za zapošljavanje ekipe. Ništa se nije naučilo, a Banožić daje solidarnost Ukrajini. Koga boli uho za njega u Ukrajini?! Što smo mi napravili da im pomognemo?”, zapitao se predsjednik.


Podsjetio je da je Ukrajina trgovačkim vezama vezana uz Rusiju. “Tko će sad ulagati u Ukrajinu? To već i Ukrajinci shvaćaju i kažu – pustite nas na miru. Rusija je to što je, tamo nema puno mladih muškaraca, ima nešto profesionalnih vojnika, ima moć, ali enormne limite. Možeš napasti, ali što s tim? Povući ćeš se u roku od 5 minuta. Nijedan rat koji je pokrenut zadnjih 70 godina nije dobro završio, mislim tu na američke ratove i tu treba nešto zaključiti “, rekao je na kraju predsjednik.