SASTANAK U BRUXELLESU

Michel i Plenković osudili prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova Ryanaira u Bjelorusiji

Hina

Reuters

Reuters

Nezapamćen potez bjeloruskih vlasti koje su nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Litvu naredili da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio.BRUXELLES – Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom da njih dvojica osuđuju prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova Ryanaira u Bjelorusiji i traže međunarodnu istragu.


Plenković se s Michelom sastao u Bruxellesu uoči početka sastanka na vrhu čelnika država članica EU-a.


Hrvatski premijer na Twiteru je objavio da je razgovarao s Michelom o “borbi protiv covida-19, procesu cijepljenja, ulasku Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu te nastavku proširenja”.
“Osuđujemo nedopustiv potez bjeloruske vlasti i zahtijevamo međunarodnu istragu”, poručio je Plenković.


Plenković je potom u sjedištu Komisije razgovara s povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson.


Dvodnevni samit čelnika 27 država članica EU-a počinje u ponedjeljak navečer, a na dnevnom redu su  ispunjavanje zacrtanih ciljeva za zaštitu klime, vanjskopolitičke teme te situacija s covicom-19.


Nezapamćen potez bjeloruskih vlasti koje su nedjelju Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Litvu naredili da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševića, jednog od glavnih oporbenih aktivista koji se u njemu nalazio, nametnuo se nezaobilaznim pitanjem kojim će se čelnici također baviti. Očekuje se rasprava o mjerama koje bi EU mogao uvesti protiv bjeloruskog režima.