Ministar pravosuđa

Malenica o Mustaču i Perkoviću: “To je politička odluka, sve je na predsjedniku Milanoviću”

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Politička je odluka samo pomilovanje, predsjednik ima tu ovlast, hoće li ih pomilovati ili ne to će pojasniti", dodao je Malenica.Ministar pravosuđa Ivan Malenica razgovarao je na RTL televiziji o zahtjevu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.


Malenica je komentirao priopćenje generala Ante Gotovine koji je naveo da su Perković i Mustač osobe narušenog zdravlja, te da imaju zaslugu u stvaranju Hrvatske, te odgovorio na pitanje mogu li to biti argumenti za njihovo pomilovanje.


“Nezahvalno je komentirati priopćenje generala Gotovine. Odluka o pomilovanju je isključivo Ustavna ovlast predsjednika, tako da on donosi tu odluku. Istaknuo bih, što se tiče mehanizama u okviru hrvatskog kaznenog zakonodavstva, imamo prekid izdržavanja zbog zdravstvenih razloga, imamo uvjetni otpust nakon pola izdržane kazne. Ustavna je ovlast predsjednika da sam donosi odluku. Ministarstvo pravosuđe i uprave zaprima molbu, priprema dokumentaciju i prosljeđuje to Uredu predsjednika”, kazao je.
Na pitanje je li ga iznenadio potpis Gotovine, Malenica je kazao da je general, kao i ostali generali, potpisao pismo koje u ovom procesu nema pravnu snagu.


“Molba je zaprimljena, bit će obrađena i proslijeđena Uredu predsjednika. Ne bih to posebno komentirao, general Gotovina bi sam trebao pojasniti kao i ostali generali razlog za potpisivanje pisma”, kazao je.


Komentirao je i stoji li iza inicijative predsjednik Milanović i skriva li se iza generala.


“Iza ove inicijative i molbe koja je došla u ministarstvo stoji obitelj Perkovića i Mustača. Kada govorimo o samoj odluci o pomilovanju, možemo je smatrati političkom odlukom, ali predsjednik je taj koji donosi odluku i treba je i pojasniti “, kazao je.


“Politička je odluka samo pomilovanje, predsjednik ima tu ovlast, hoće li ih pomilovati ili ne to će pojasniti”, dodao je Malenica.


Komentirao je i tvrdnju odvjetnika Ante Nobila koji je kazao da su Mustač i Perković služili kaznu u Njemačkoj da bi bili uvjetno pušteni.


“Hrvatska je preuzela kaznu, izvršavanje presude, primjenjuje se hrvatsko zakonodavstvo. Županijski sud u Velikoj Gorici i Zagrebu je donio presude kojima je utvrdio kazne zatvora tako da je irelevantno kakvi su propisi u Njemačkoj i kako bi se primjenjivali na dvije osobe”, kazao je.


Komentirao je i može li Njemačka tražiti suspenziju odluke o pomilovanju, ukoliko oko nje dođe.


“Temeljem zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenoj stvari s članicama EU i okvirnoj odluci o načelu uzajamnih priznanja sudskih odluka, Njemačka ne bi mogla tražiti povlačenje i utjecati na odluku o pomilovanju”, kazao je.


Na pitanje bi li on sam donio odluku o pomilovanju Mustača i Perkovića, Malenica je kazao da ne bi baratao i odučivao o ustavnoj odluci predsjednika.


“Imamo presudu koja je u Njemačkoj donesena i utvrđena je doživotna kazna zakona, da je ta presuda u RH potvrđena od strane sudova, tako da poštujemo odluku hrvatskih sudova”, kazao je Malenica.