Presuda

Majka djevojčice Nikoll dobila 13 godina zatvora, otac sedam

Portal Novi list

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Objavljena je presuda roditeljima malene Nikoll Dedić koja je preminula od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majkaObjavljena je presuda roditeljima dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll Dedić koja je preminula na Uskrs 2021. godine u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka. Brutalno ju je pretukla.


Županijski sud u Slavonskom Brodu osudio je majku na 13 godina zatvora, a oca na sedam godina zatvora.


Tatu djevojčice tereti se za nasilje u obitelji i zanemarivanje dvoje djece.
Majka je prije dolaska na izricanje presude za 24 sata rekla kako joj je svejedno koliku će kaznu zatvora dobiti jer njenog djeteta više nema.


Za što su se teretili roditelji


Otac Danijel Dedić (27) teretio se da je zajedno sa svojom 24-godišnjom suprugom Mirelom grubo zanemarivao dužnost podizanja svojih dvoje djece koju su zlostavljali od studenoga 2020. do kraja ožujka 2021.


Prema optužnici, dječaku od 4.5 godina i dvoipolgodišnjoj Nikoll su nanosili fizičku bol i psihičku nelagodu.Sina su često kažnjavali šamaranjem i omalovažavanjem, dok djevojčici, koja se tek bila vratila iz udomiteljske obitelji, nisu pružili dodatnu potporu i skrb.


Kažnjavali su ju šibom i šamarima ostavljajući je noću samu u dnevnom boravku, zbog čega je Nikoll bila u strahu.


Majku se prema optužnici teretilo da je 31. ožujka snažno odgurnula Nikoll koja je pri padu udarila zatiljkom glave i četiri dana kasnije preminula od zadobivenih ozljeda mozga.


Uloga Centra za socijalnu skrb


Djevojčicu je majka donijela u bolnicu, a liječnicima je ispričala da je dijete samo palo.


Liječnici su pokušali reanimirati dijete. Imajući u vidu težinu ozljeda, djevojčicu su istog dana prevezli u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.


Nažalost, liječnici ju nisu uspjeli spasiti.


Obitelj djevojčice od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb.


Djevojčica Nikoll je bila kod udomitelja više od godinu dana, a centar je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj.


Tek se treba utvrditi stupanj odgovornosti djelatnika Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, za koje je stručno povjerenstvo Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva utvrdilo da je bilo propusta.