EPIDEMIOLOŠKI "SIGURNO" OKUPLJANJE

Ludilo borbe s koronom u Srbiji: Pogledajte stampedo u trgovačkom centru, jer je prvih 100 cijepljenih dobilo 25 eura

Hina

Reuters

Reuters

U srijedu je, na prijedlog srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, vlada donijela odluku osnažiti kampanju obećavši po 25 eura svim dosad cijepljenim građanima, te onima koji to urade do 31. svibnja.BEOGRAD – Srbija je, po posljednjim podacima, do 5. svibnja iskoristila više od 3,62 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, a s dvije doze cijepila 1,33 milijuna ljudi, no vlada, nezadovoljna tempom procjepljivanja, odlučila je neodlučne potaknuti financijskom potporom, s čime se u četvrtak i krenulo.


Premda je Srbija, s procijepljenih oko 52 posto stanovništva, od čega 19 posto s dvije doze, jedna od vodećih zemalja u svijetu i lider u regiji, vlasti u Beogradu vode kampanju kojom bi potakli što veći odziv građana i do srpnja osigurali procjepljivanje s obje doze više od 50 posto starijih od 18 godina.


U srijedu je, na prijedlog srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, vlada donijela odluku osnažiti kampanju obećavši po 25 eura svim dosad cijepljenim građanima, te onima koji to urade do 31. svibnja.
Dio te kampanje je i današnje otvaranje punkta za cijepljenje u velikom trgovinskom centru “Ušće”, gdje se od otvorenja na cjepivo čekalo u redu, a za prvih 100 cijepljenih država je osigurala isplatu od 3.000 dinara (25 eura), bez obzira na prethodno obećanu potporu u istom iznosu.


Reuters


U srbijanskoj prijestolnici, koja dosad ima najbolje rezultate u procjepljivanju, zaključno s 5. svibnja cjepivo je primilo 35 posto starijih od 18 godina, a prvom dozom cijepljeno je oko 43,7 posto – ukupno 1.095.696.


Potrebno je da cjepivo primi još 87.665 građana kako bismo imali 50 posto cijepljenih u glavnom gradu, priopćio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, naglašavajući kako je cilj cijepiti najmanje 750.000 ljudi.


Srbija koristi efikasan e-sustav prijavljivanja za cijepljenje, ali je, desetak dana unazad građanima omogućeno da neko od četiri dostupna cjepiva- Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Sputnjik V i kineski Sinopharm, kojeg je i najviše, prime na desecima punktova u domovima zdravlja diljem zemlje, od kojih je 17 u Beogradu.


Prema ranijim najavama, konačni cilj srbijanskih vlasti je po mogućnosti slijediti planove Europske unije da se do srpnja imunizira oko 70 posto populacije.


Za te namjere i dosadašnji trend u kampanji cjepiva ima dovoljno, a posljednja isporuka koju je primio Beograd bila je 104.130 doza Pfizera, isporučenih u srijedu.


No, kao i mnoge druge zemlje u svijetu, i Srbija nasuprot državnoj kampanji ima suprotstavljen antivakserski lobi, koji je nedavno pokušala suzbiti akcijom policije i privođenjem nekolicine vodećih protivnika, ali se učinci te jednokratne akcije zasad ne mogu pouzdano ocijeniti.