INICIJATIVA

Ljevica i liberali traže povratak prava na pobačaj u hrvatski Ustav: Peović pozvala i na referendum

P. N.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Ako to ne bude izglasano u saboru, pozivamo sve da potpišu referendumsku inicijativu na koju ćemo ići, a koju će potpisati i HDZ-ovi birači”, zaključila je.Ljevica i liberali sazvali su presicu o Prijedlogu izmjene Ustava RH – Pravo žena na slobodno i samostalno odlučivanje o rađanju”, javlja Televizija N1.


Peđa Grbin je otvorio presicu, pa dao riječ Katarini Peović.


“Pravo na pobačaj je potrebno vratiti u hrvatski Ustav. To je pravo izboreno desetljećima ženske borbe. Ono nije palo s neba, a mi ga sada vraćamo u Ustav gdje je bio upisan 1974. godine u bivšoj Jugoslaviji. Vidimo da Francuska upisuje pravo na pobačaj u svoj Ustav. Ono što je nama izuzetno važno ovdje reći da trebamo inzistirati i na saborskoj proceduri. Dvotrećinska većina i HDZ-ovih birača podržava to pravo žene na slobodni izbor”, kaže Peović.
“Ako to ne bude izglasano u saboru, pozivamo sve da potpišu referendumsku inicijativu na koju ćemo ići, a koju će potpisati i HDZ-ovi birači”, zaključila je.


Mrak Taritaš iz GLAS-a ističe da je ovo “prijelomna točka za našu zemlju”. “Ovo je prijelomna točka. To što se dogodilo u SAD-u je val koji zapljusnuo i sve obale Europe. Val koji će zapljusnuti i naše obale. Samo vidite što se događa u Poljskoj. EP je donio rezoluciju kojom se traži da pravo na legalan i siguran pobačaj se uvrsti u europsku Povelju o temeljnim pravima. Ovo nije svjetonazorsko pitanje, ovo je civilizacijsko pitanje”, rekla je.