Uočene nepravilnosti

Liječnik KBC-a Zagreb o optužbama za trgovinu organima: “Zar ne vjerujete da ima altruista, donora? Kršćani smo”

Portal Novi list

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Pročelnik Bojan Jelaković demantira sve kojima je teško povjerovati da bi netko iz altruističkih razloga dao organ nepoznatoj osobi.Ministarstvo zdravstva u utorak je potvrdilo da su uočene nepravilnosti pri obavljanju dva slučaja transplantacije bubrega u KBC-u Zagreb, koje su obavljene 2019. godine.


Nova TV razgovarala je s pročelnikom Zavoda za nefrologiju, hipertenziju, dijalizu i transplantaciju Bojanom Jelakovićem.


“Treba naglasiti da se ovdje radi o ustanovi s najduljom tradicijom transplantacija, koja traje preko 50 godina i broji oko 2500 obavljenih zahvata”, rekao je Jelaković.
O tome zašto su ova dva zahvata sporna, i je li se nešto učinilo neobično kada su pacijenti došli u bolnicu, koji su u bolnicu doveli žive donore, Jelaković je odgovorio da će transplantacije sa živih donora postati sve uobičajenije i da će za njima biti sve više potrebe.


“Moramo odmah prekinuti korištenje te terminologije, tog izraza – trgovanje organima. Nigdje u Hrvatskoj to ne postoji. To je očit pokušaj bacanja ljage na nešto u čemu je Hrvatska svjetski šampion, i još uvijek jest”, rekao je.


Ima li ili nema nepravilnosti?


Jelaković je isto tako rekao da u cijelom postupku nisu utvrđene nepravilnosti, ali i da nije slušao detaljno ono što je ministar zdravstva Vili Beroš rekao o slučaju.


“Nepravilnosti u ovom postupku nije bilo, ne. Znam na temelju čega je sve ovo pokrenuto, na temelju sumnje i anonimne dojave”, rekao je.


Međutim, komisije su utvrdile postojanje nepravilnosti oko informiranog pristanka, oko toga da nisu poznavali hrvatski jezik, oko toga da pacijenti nisu bili praćeni nakon zahvata…


“Ne, to je sve pogrešno, pogotovo ovo da nisu bili praćeni nakon zahvata”, rekao je Jelaković.


“Praćeni su koliko su mogli biti praćeni zbog pandemije koronavirusa. Nisu bili na dohvat ruke, ali liječnici su s pacijentima održavali stalan kontakt. Ono što je inspekcija pokazala jest da je bilo nepravilnosti koje nisu izravno povezane s ovim slučajem”, rekao je.


“Bilo je nepravilnosti koje nisu povezane i koje nisu utjecale na ovaj slučaj”, rekao je.


“Nepravilnosti je bilo oko toga da li je to bio informirani pristanak ili suglasnost, dakle možda samo stvar terminologije. A kada je netko zlonamjeran, može se uhvatiti za to”.


Naivnost ili realnost?


Postoji ustaljena procedura, u svijetu kao i u Republici Hrvatskoj, koja se prati u slučajevima transplantacije. Zadaća ministarstva je da ona ažurira proceduru, i da vrijedi jedna za sve slučajeve.


Međutim, i dalje je teško povjerovati da bi netko iz altruističkih razloga dao organ nepoznatoj osobi.


“Zašto to mislite?”, pobunio se Jelaković. “Zar ne vjerujete da ima altruista u svijetu, dobrih ljudi? Pogotovo ako smo kršćani”, rekao je.


“Ako je istraga zaključila da se ne radi o trgovini organima, onda DORH i policija moraju javno i glasno to izreći. Također, moraju nastaviti s istragom, da se dozna tko baca ljagu na hrvatsko zdravstvo”, rekao je Jelaković za Dnevnik Nove TV.