VIKICA KROLO

Liječnica upozorava: “Svi ćemo osjetiti što se dogodilo u zdravstvu, čeka nas epidemija kroničnih nezaraznih bolesti”

P. N.

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

"Ako vi sad imate 150 i više kontakta dnevno, ja se s time uopće ne mogu pohvaliti. Kad ova epidemija prođe, svi ćemo kao građani osjetiti što se dogodilo u zdravstvenom sektoru”, rekla je Vikica krolo.Liječnica obiteljske medicine i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo govorila je na Televiziji N1 o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kao i situaciji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.


Krolo kaže da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji imali eksploziju zaraženih, češće mlađih i necijepljenih.


“Trenutno je situacija nešto malo mirnija. Zbog toga što imamo jako velike brojeve, imamo i nešto veći pritisak na bolnički sektor, ali ne tako veliki kao u studenom kad je bila delta varijanta”, tvrdi.
Komentirala je i cijepljenje građana.


“Svjedoci smo da oni građani koji su se dosad cijepili, primaju i treću dozu. Veliki broj građana koji se nisu cijepili preboljeli su omikron varijantu i ne žure na cijepljenje jer žele dobiti potvrdu temeljem preboljenja”, govori.


Medicinsko osoblje pod velikim opterećenjem


Krolo napominje da je cijelo zdravstveno osoblje već ove dvije godine izrazito opterećeno.


“Primarnu zdravstvenu zaštitu treba ojačati. Međutim, u epidemiji se razotkrilo da su liječnici, medicinske sestre i ostalo osoblje pod velikim opterećenjem. Mi smo imali određenu statistiku da je veliki broj zdravstvenih djelatnika dobivao covid. Imamo četiri zabilježena slučaja liječnika preminulih od covida. Mislim da je jako alarmantno da su tri slučaja liječnici obiteljske medicine. Ipak oni na prvoj crti obrane su izgleda i više ugroženi.


Bez obzira na prozivke da smo možda nedostupni, ja mislim da smo jako preopterećeni, ali mi smo jako dostupni našim građanima. To očito nosi određeni danak u ovoj epidemiji”, rekla je Krolo.


Upozorila je i na sve manji broj liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti iz godine u godinu.


“Liječnici koji već dosad rade su 30-40 posto njih starije od 60 godina. Mi nismo osigurale mlade kolege koji će se naslijediti. Zdravstvena zaštita u svakoj državi bi se trebala temeljiti na primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mladi kolege više vole dobiti specijalizaciju za bolnice nego za primarnu zdravstvenu zaštitu”, kazala je.


“Čeka nas nova epidemija”


Krolo pojašnjava i da se zdravstveno stanje nacije vidi i na temelju toga kako se brine i o svim ostalim bolestima, a ne samo o covidu.


“Bojim se da nas vrlo broz čeka epidemija kroničnih nezaraznih bolesti. Mi u ove dvije godine zbog previše administracije koja nam je nametnuta. Sve manje imamo vremena i sve manje pacijenata koji nam dolaze zbog drugih bolesti. Ako vi sad imate 150 i više kontakta dnevno, ja se s time uopće ne mogu pohvaliti. Kad ova epidemija prođe, svi ćemo kao građani osjetiti što se dogodilo u zdravstvenom sektoru”, rekla je.