Sergej Lavrov

Ruski šef diplomacije o LNG-u na Krku: “Ako Hrvati vjeruju da je bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar”

Hina

Sergej Lavrov, Foto: REUTERS

Sergej Lavrov, Foto: REUTERS

Lavrov je u razgovoru iznio niz zanimljivih pogleda na rusko-hrvatske političke i gospodarske odnose, za koje smatra da su u uzlaznoj putanjiRusofobne zemlje EU I “vrtlog sankcija koje promiče Bruxelles” prepreka su jačanju rusko – hrvatskih odnosa, ocijenio je u razgovoru za Večernji list ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.


Razgovor s ruskim šefom diplomacije i najdugovječnijim ministrom u ruskim vladama dnevnik je vodio kad su već dogovoreni svi detalji posjeta Hrvatskoj, prvog nakon 15 godina, a koji se trebao dogoditi danas.


Posjet je, među ostalim, uključivao sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednikom Zoranom Milanovićem te ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. No, odgođen je, ali ne zbog političkih razloga, nego zbog situacije vezane uz pogoršanje epidemiološkog stanja i širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, što je neizbježno zahvatilo i djelatnike veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.
Lavrov je u razgovoru iznio niz zanimljivih pogleda na rusko-hrvatske političke i gospodarske odnose, za koje smatra da su u uzlaznoj putanji. Međutim, tvrdi Lavrov, ozbiljnu prepreku na putu daljnjeg jačanja rusko-hrvatskih veza i dalje čine sankcije koje promiče Bruxelles, navodi dnevnik.


Govoreći o projektu LNG terminala na Krku Lavrov je kazao da je on strogo unutarnja stvar Hrvatske. “Ako hrvatski kolege vjeruju da je za ekonomiju zemlje bolje kupovati ukapljeni, a ne jeftiniji plinovodni plin – to je vaša stvar”, ustvrdio je Lavrov. Ističe i da plinski ugovori s Rusijom nemaju političku već isključivo komercijalnu pozadinu.


Ocijenio je da je ruski pristup oko BiH u skladu sa stavom Hrvatske koja je zainteresirana za realizaciju temeljnih postulata Daytonskog sporazuma te da je Rusija u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške. “Uvjereni smo da Daytonski sporazum zadržava svoju aktualnost. Njegova temeljna načela omogućuju održavanje mira i stabilnosti, sigurni razvoj zemlje”, kazao je Lavrov.


Smatra i da su u zadnje vrijeme Washington i broje prijestolnice EU udvostručile napore u suzbijanju ruskog razvoja. “Zapadu je već prešlo u naviku da s Rusijom razgovara s pozicije pretpostavke krivnje za sve. Dovoljno je spomenuti uobraženo odbijenje Berlina da odgovori na zahtjeve našeg glavnog tužitelja o tzv. slučaju Navaljni”, rekao je Lavrov u intervjuu za Večernji list.