TURNEJA PO AFRICI

Lavrov pozvao Afrikance da ne podržavaju svijet kojim upravlja SAD, Macron optužio Rusiju za hibridni svjetski rata

Hina

Reuters

Reuters

Lavrov se obraćao afričkim diplomatima u ruskom veleposlanstvu u Etiopiji, posljednjoj postaji svoje afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.ADIS ABEBA – Ruski ministar vanjskih poslova u srijedu je u Addis Abebi pozvao zemlje u razvoju, posebice afričke, da ne podržavaju svijet kojim upravljaju Sjedinjene Države, upozorivši ih da bi mogle biti sljedeće koje će se naći na udaru gnjeva SAD-a.


“Na nama je da odlučimo želimo li svijet u kojem Zapad… potpuno podređen Sjedinjenim Državama… vjeruje da ima pravo odlučiti kada i kako promicati vlastite interese bez poštivanja međunarodnih zakona”, rekao je Sergej Lavrov.


Lavrov se obraćao afričkim diplomatima u ruskom veleposlanstvu u Etiopiji, posljednjoj postaji svoje afričke turneje koja ga je također odvela u Egipat, Kongo i Ugandu.
Tijekom svog 20-satnog boravka u Adis Abebi, sjedištu Afričke unije (AU), Lavrov se sastao sa svojim etiopskim kolegom, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Demekeom Mekonnenom.


Nije imao sastanke s dužnosnicima AU-a, a službeno je rečeno da do njih nije došlo zbog nekompatibilnih agendi.


“Zapad je stvorio sustav koji se temelji na određenim načelima – tržišnoj ekonomiji, poštenom natjecanju, nepovredivosti privatnog vlasništva, presumpciji nevinosti…: sva su ta načela bačena u odvod kada je trebalo učiniti ono što su mislili da je potrebno kako bi kaznili Rusiju”, rekao je Lavrov.


“I ne sumnjam da ako bude potrebno neće oklijevati učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji koja ih živcira na ovaj ili onaj način”, dodao je.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu u Beninu da je Rusija “jedna od posljednjih kolonijalnih imperijalnih sila” nakon što je pokrenula rat u Ukrajini.


“Rusija je pokrenula ofenzivu protiv Ukrajine, to je rat za teritorij za koji smo mislili da je nestao s europskog tla…”,  rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji sa svojim beninskim kolegom Patriceom Talonom u Cotonouu.


“Rusija je jedna od posljednjih kolonijalnih imperijalnih sila” jer je odlučila “napasti susjednu zemlju kako bi tamo branila svoje interese”, kazao je francuski čelnik.


Za francuskog predsjednika, koji je na afričkoj turneji u isto vrijeme kada i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, “Rusija je započela novu vrstu hibridnog svjetskog rata”.


“Odlučila je da su informacije, energija i hrana vojni instrumenti stavljeni u službu kontinentalnog imperijalističkog rata protiv Ukrajine”, rekao je Macron.


Po njegovim riječima, Rusi su ti koji stvaraju “neravnoteže usprkos svim diplomatskim turnejama i dezinformacijama koje šire po svijetu”, a Rusija je jedna od zemalja koja najviše koristi instrumente propagande, posebice putem televizije Russia Today i Sputnjika.


Ponovno je osudio i “ucjene” Moskve oko hrane, “jer su oni blokirali žitarice u Ukrajini”, ali i energiju Europljanima. “Mislim da je mudro za Europljane da se ne izlažu ovim strategijama, jer je to jedan od elemenata ovog hibridnog ratovanja”, dodao je.


Emmanuel Macron već je dan ranije, tijekom posjeta Kamerunu, žestoko kritizirao Moskvu.


Istodobno, Sergej Lavrov je izjavio u Ugandi da Rusija nije odgovorna za “energetsku i prehrambenu krizu”, osuđujući kampanju koja se vodi oko toga.