ORIJENTIR ZA OSMAŠE

Kalkulator bodova. Stigao koristan alat za osmaše koji im pomaže imaju li dovoljno bodova za upis u željenu srednju školu

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Učenik može doznati prosječne bodove potrebne za upis srednje škole u zadnjih sedam godinaOko 41.000 učenika koji ove godine završava osnovnoškolsko obrazovanje i upisuju se u srednju školu na raspolaganju imaju kalkulator bodova pomoću kojeg mogu na najednostavniji način doći do podatka o tome mogu li »upasti« u željenu školu i usmjerenje.


Kalkulator bodova, koji je osmislio portal Srednja.hr u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, najjednostavniji je način za provjeru broja bodova na upisnom postupku, odnosno za saznanje o tome ima li učenik osmog razreda dovoljno bodova za upis željene srednje škole.


Jednostavna upotreba


Svi oni učenici koji već otprilike znaju koju srednju školu žele upisati, uz pomoć kalkulatora bodova mogu brzo doznati imaju li dovoljan broj bodova za upis.
Ovaj alat pomaže im preračunati prosjeke ocjena iz osnovne škole u bodove potrebne za upis pojedine srednje škole. Prošle godine taj je kalkulator korišten 580.400 puta, što znači da je tisućama učenika pomogao pri prelasku iz osnovne u srednju školu


Sada je ažuriran pa tako svaki učenik može doznati prosječne bodove potrebne za upis u srednje škole u zadnjih sedam godina, kao svojevrsni orijentir o interesu učenika za pojedinom školom ili smjerom kroz prethodne godine.


Kako bi izračunali svoje bodove za upis, učenici na web adresi trebaju odabrati željenu školu i program koji planiraju upisati.


Pokazat će im se prosječan, najmanji i najviši broj bodova s kojim su učenici upisivali taj program unazad sedam godina. Nakon toga u kalkulator treba unijeti prosjeke svojih ocjena iz pojedinačnih predmeta potrebnih za upis škole, kao i svoj ukupni prosjek.


Odabirom gumba »Izračunaj« kalkulator će pokazati broj bodova koji učenik ostvaruje. Uz to, ispod će vidjeti i druge škole u okolini u koje bi se s tim uspjehom mogao upisati.


Katalog škola


Uz to, Srednja.hr i Hrvatska zajednica županija osmislili su još jedan alat koristan za buduće srednjoškolce: online predstavljanje škola, gdje učenici mogu pronaći informacije o svim školama koje ih zanimaju.


Pomoću tog servisa učenici osmog razreda lakše mogu donijeti važnu odluku o tome koju školu upisati.


Riječ je o katalogu svih škola u Hrvatskoj po tipu škole ili gradu u kojem se nalaze. Na predstavljanju pojedine škole mogu se doznati korisne informacije, vezane uz povijest škole, projekte na kojima škola u njeni učenici sudjeluju, informacije o izvannastavnim aktivnostima i natjecanjima, kao i o uvjetima upisa. Mogu se uz to pogledati i fotografije i videomaterijali škola.


Online predstavljanje škola kojem se može pristupiti na web adresi lani je imalo više od 600.000 posjeta, što dovoljno govori o opravdanosti takvog alata, odnosno velikom interesu budućih srednjoškolaca za takvim informacijama.


– Županije su osnivači velikog broja škola u Hrvatskoj, stoga kontinuirano potiču jednako, dostupno i kvalitetno obrazovanje i ulažu u odgojno-obrazovni sustav kroz regionalnu, nacionalnu, ali i europsku razinu.


Upravo zbog toga, Hrvatska zajednica županija godinama surađuje s portalom Srednja.hr koji je razvio ova dva alata koji učenicima pomažu pri upisu u srednje škole.


Kalkulator bodova svake se godine ažurira informacijama s prošlogodišnjih upisa kako bi izračun bio što točniji, a virtualnom šetnjom srednjim školama možete prikupiti sve informacije na jednom mjestu te pretražiti željene srednje škole.


Cilj je razriješiti dileme pri upisu u srednje škole i osigurati što mirniji nastavak školovanja, što je prvi korak prema profesionalnom razvoju svih učenika i budućih studenata, ističe Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.