VIRUS PROTIV VIRUSA

Kako je gripa nestala iz Njemačke: Prošle godine bilo je 184.000 slučajeva, a ove 519

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

To je prvi put da se ne govori o valu gripe od 1992., kada je počelo godišnje promatranje širenja i oboljenja virusima gripe.BERLIN – U Njemačkoj je ove godine izostao val oboljenja gripom, priopćio je državni epidemiološki Institut Robert Koch u četvrtak.


„Ove sezone je val gripe u potpunosti izostao“, priopćio je Institut Robert Koch. Kako je nadalje rečeno, od početka jeseni je zabilježeno svega 519 slučajeva zaraze gripom.


Prošle godine u isto vrijeme je u Njemačkoj bilo zabilježeno 184.000 slučajeva oboljenja klasičnom gripom.
„Time nisu ispunjeni uvjeti za početak vala gripe“, rekla je glasnogovornica instituta. To je prvi put da se ne govori o valu gripe od 1992., kada je počelo godišnje promatranje širenja i oboljenja virusima gripe.


Ove godine je potvrđeno 13 smrtnih slučajeva koji se povezuju s gripom. Tijekom teškog vala gripe u sezoni 2017/2018. je zabilježeno 1.700 slučajeva, no polazi se od toga da je stvarni broj umrlih u toj sezoni povezanih s gripom premašio broj od 25.000.


Institut Robert Koch izostanak vala gripe povezuje s mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusa poput obveze nošenja maski, održavanja razmaka i općih higijenskih mjera te čestih prozračivanja zatvorenih prostora.


Isto tako se na početku sezone mnogo više građana cijepilo protiv gripe, nego što je to bio slučaj ranijih godina.