Proruski separatisti

Južna Osetija, izmišljena republika u Gruziji, ima referendum o pridruživanju Rusiji

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Južna Osetija je 2008. bila u središtu rusko-gruzijskog rata nakon kojega je Kremlj priznao njezinu i neovisnost Abhazije.Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije objavile su u petak da će 17. srpnja organizirati referendum o njezinu pripojenju Rusiji.


“Predsjednik” Anatolij Bibilov je “potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji”, priopćeno je iz njegova ureda, navodeći “povijesne težnje” stanovnika tog malenog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči.


Južna Osetija je 2008. bila u središtu rusko-gruzijskog rata nakon kojega je Kremlj priznao njezinu neovisnost kao i neovisnost druge separatističke gruzijske pokrajine Abhazije i ondje postavio vojne baze.
Vijest o raspisivanju referenduma dolazi 79. dana ruske invazije na Ukrajinu.


I ukrajinske separatističke pokrajine Donjeck i Luhansk, kojih neovisnost Moskva također priznaje, izrazile su zanimanje za priključenje Rusiji.


Ofenziva protiv Ukrajine potaknula je val solidarnosti u Gruziji.


Potonja je i ranije nazivala “neprihvatljivim” plan Južne Osetije o organiziranju referenduma o ulasku u Rusku Federaciju.


Rusija je u kolovozu 2008. napala Gruziju čija se vlada borila s proruskim milicijama u tom dijelu zemlje, pošto su granatirale gruzijska sela.


Sukob se završio za pet dana uspostavom primirja u kojoj je posredovala Europska unija, ali uz cijenu pogibije više od 700 ljudi i desetke tisuća raseljenih etničkih Gruzijaca.