Kampanja

“Jutros sam stala”: Što bi se dogodilo kad bi žene jednostavno stale s kućanskim poslovima?

Portal Novi list

Tihana Naglić na otvorenju izložbe #JutrosSamStala na riječkom Korzu

Tihana Naglić na otvorenju izložbe #JutrosSamStala na riječkom Korzu

O svemu tome pričamo s Tihanom Naglić iz riječke Udruge PaRiter, dijelu Mreže "4. Smjena - nevidljivi rad", koja je pokrenula ovu kampanjuKampanja #JutrosSamStala proteklih mjeseci hrvatsku javnost nastoji osvijestiti o svakodnevnom neplaćenom kućanskom radu koji se smatra “ženskim”. Peglanje, čišćenje, kuhanje, pranje odjeće, planiranje, briga o djeci…


Što bi se dogodilo da žene stanu s kućanskim poslovima? Kaos? Tko bi ih obavio?


O svemu tome pričamo s Tihanom Naglić iz riječke Udruge PaRiter, dijelu Mreže “4. Smjena – nevidljivi rad”, koja je pokrenula ovu kampanju.

Dosad su joj se odazvale brojne žene diljem Hrvatske. Njihova autentična iskustva objavljena su i na izložbi koja je proteklog mjeseca bila postavljena na postamentima na riječkom Korzu.Ono na što se fokusira Mreža “4. smjena – nevidljivi rad” jest usklađivanje privatnog i poslovnog života muškaraca i žena. U okviru toga posvetili su se i nevidljivom, neplaćenom kućanskom radu.


Često se niti ne smatra pravim radom, ali uz fizički napor zahtijeva mnogo promišljanja i planiranja. U njega je svakodnevno potrebno uložiti vrijeme i energiju.Neplaćeni kućanski rad uključuje onaj fizički poput peglanja, čišćenja, kuhanja, pranja odjeće, brige o djeci, brige o starijima i odlaska u nabavu.


Osim fizičkog, tu je i još nevidljiviji mentalni rad koji uključuje brigu da svi poslovi budu obavljeni, dakle promišljanje, planiranje, koordinaciju i nadziranje svih poslova.“Neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena – od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja.


Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada, odnosno postoje kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje – da nismo postigli ravnopravnost po tom pitanju.


Ovo je kompleksan društveni problem na kojem treba uz mijenjanje percepcije o kućanskom radu kao „ženskom“ te promicanju rodne ravnopravnosti raditi i na nizu obrazovnih i demografskih politika”, poručuju iz Mreže.Izložba i kampanja dio su projekta “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene”.


Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran., a partneri/ce na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko-srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga “HERA” Križevci, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.Projekt traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.


Vrijednost projekta je 3.599.941,69 kuna, od čega se iz državnog proračuna Republike Hrvatske financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.).Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.