Ukrajinski udari

Još jedan loš dan za Ruse na Zmijskom otoku: “Pogledajte što smo im sad uništili”

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Nova objavljena snimka prikazuje višestruke udare topništvom ili raketnim sustavima velikog dometa na ruske položaje.Ukrajinske snage nastavljaju uništavati rusku tehniku i položaje na Zmijskom otoku u Crnom moru.


Višestruki udari


Nova objavljena snimka prikazuje višestruke udare topništvom ili raketnim sustavima velikog dometa na ruske položaje.Novi udari na Zmijski otok snimljeni su dronom Bayraktar TB2.


Prema objavi ukrajinske vojske, uništili su protuzračni sustav Pantsir-S1, a još provjeravaju učinkovitost udara na preostalih 10 meta.


Bez obzira na to koliko je ruske tehnike uništeno u ovom posljednjem napadu, iz objavljene video snimke jasno je da je svatko na tom otoku imao loš dan.


Zašto je Zmijski otok važan


Podsjetimo, Zmijski otok poznat je iz prvog dana  ruske invazije na Ukrajinu.Tada je malobrojni ukrajinski garnizon ruskoj krstarici Moskva, u međuvremenu potopljenoj ukrajinskim protubrodskim raketama Neptun, poručio “Ruski ratni brodu, j*bi se”.


Rusija je istog dana zauzela ovaj mali otok, na strateškom položaju u Crnom moru, odakle je moguće kontrolirati ušće Dunava, ali i prilaze najvećoj ukrajinskoj izvoznoj luci Odessi.


Ukrajinci su nedavno s dvije protubrodske rakete Harpoon u blizini Zmijskog otoka pogodili veliki tegljač ruske crnomorske flote “Vasily Bekh”.Tegljač se navodno kretao prema čuvenom Zmijskom otoku, prevozeći streljivo, oružje i vojnike.


Gađana naftna platforma


Prošlog tjedna Ukrajinci su projektilima pogodili jednu od naftnih platformi u Crnom moru, koje je Rusija otela Ukrajini nakon aneksije Krima 2014. godine.Više NATO zemalja Ukrajini je poslalo Harpoone, moćne protubrodske rakete, kako bi se obranili od ruske blokade crnomorskih luka, čime je spriječen izvoz desetaka milijuna tona ukrajinskog žita u siromašne zemlje globalnog Juga.


Danska je Ukrajini isporučila i kopnene lansere za Harpoone, SAD je najavio da će poslati dodatne, a Ukrajinci su se nedavno pohvalili kako su dobili dovoljno ovih raketa da njima potope cijelu rusku crnomorsku flotu.