NEMAJU DOKAZA

Još jedan ćorak: Uskok nakon gotovo 6 godina odustao od istrage protiv Petra Pripuza, optužnice neće biti

Hina

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto Sanjin Strukic/PIXSELL

Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je Hini da je obrana dobila rješenje Uskoka u kojem stoji da podaci prikupljeni tijekom istrage ne daju dovoljno osnova za podizanje optužniceZAGREB – Uskok je obustavio istragu protiv poduzetnika Petra Pripuza kojega je s još 11 okrivljenika od 2017. istraživao zbog sumnji da su izvlačili novac u trgovanju metalnim otpadom te izbjegavali plaćanje poreza.


Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je Hini da je obrana dobila rješenje Uskoka u kojem stoji da podaci prikupljeni tijekom istrage ne daju dovoljno osnova za podizanje optužnice.


“Dokazi pribavljeni tijekom istrage ne ukazuju na postojanje dostatnog stupnja osnovane sumnje da bi okrivljeni počinili inkriminirana kaznena djela na način kako im se to stavljalo na teret tijekom istrage”, navodi Uskok u rješenju o obustavljanju istrage.
Riječ je o slučaju u kojem je sud već dva puta vraćao optužnicu tužiteljstvu na doradu, a Uskok je tvrdio da je Pripuz od 2012. do travnja 2017., stvarno upravljajući tvrtkom CE-ZA-R, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike te njihovim tvrtkama plaćao željezo koje je već kupio od dobavljača.


Na taj je način, sumnjao je Uskok, iz CE-ZA-R-a izvučeno oko 39,8 milijuna kuna, a na osnovi neplaćenog PDV-a proračun je oštećen za 5,2 milijuna kuna.


Nobilo: Tužiteljstvo nije nudilo ni jedan dokaz


Posljednji put zagrebački Županijski sud optužnicu je tužiteljstvu vratio na doradu 1. ožujka, nakon što je sud utvrdio da iz dokaza u spisu ne proizlaze bitna obilježja kaznenih djela. Optužnica je prvi put vraćena Uskoku na šestomjesečnu doradu u prosincu 2020.


Optuženi su od početka poricali sve što im se stavljalo na teret, a Nobilo je ranije za Hinu precizirao da tužiteljstvo nije ponudilo ni jedan dokaz za najbitniju pretpostavku na kojoj počiva cijela optužnica – da je CE-ZA-R po Dalmaciji otkupljivao metalni otpad i da su se tvrtke iz optužnice samo fiktivno koristile radi izvlačenja gotovine.


Tada je ocijenio da je ”optužnica kaotična, preopširna, a matematika pogrešno utvrđena” te da ne postoje dokazi da je CE-ZA-R pretrpio štetu. Istaknuo je kako nema dokaza o protupravnoj imovinskoj koristi za Petra i njegova sina Antu Pripuza, kao ni da su njih dvojica potaknuli bilo koga na utaju poreza.


Petar Pripuz i njegovi suoptuženici su u lipnju prošle godine na suđenu za aferu Agram, u kojoj je bio optužen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, nepravomoćno oslobođeni optužbe da su Pripuzovim tvrtkama namještali poslove zbrinjavanja otpada, kao i za zamjenu gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad.