Zoran Mamić

Javilo se Ministarstvo pravosuđa: “Nismo obaviješteni o Mamićevu zahtjevu da kaznu služi u BiH”

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja, navode u priopćenjuMinistarstvo pravosuđa i uprave u ponedjeljak je izvijestilo da još nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.


„Vezano za zahtjev Zorana Mamića za ustupanjem izvršenja kazne zatvora u BiH, ističemo kako je presudu u tom predmetu potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske čime je kazna zatvora postala pravomoćna.


Ističemo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave u ovom trenutku nije zaprimilo obavijest nadležnih tijela o zahtjevu Zorana Mamića, o čijem zahtjevu će odlučivati nadležni sudac izvršenja”, navode u priopćenju.
Dodaju da će nakon što zaprime „odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju”, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i sporazumom dviju država.


Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Zakonom o kaznenom postupku propisana mogućnost izricanja mjere opreza koje predstavljaju mjere osiguranja okrivljenika u kaznenom postupku.


U skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, mjere opreza mogu trajati dok za to postoji potreba, najdulje do izvršnosti presude kada postoji opasnost od bijega, opasnost od ponavljanja djela ili kada se postupak vodi za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora. O izricanju mjere sud odlučuje u konkretnom slučaju”, navode u priopćenju.


Ističu da je mjeru opreza do izvršnosti presude moglo predložiti i nadležno državno odvjetništvo, a izreći nadležni prvostupanjski sud.


Vrhovni sud je sredinom ožujka zbog izvlačenja novca iz Dinama Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.


Želju da kaznu služi u susjednoj državi ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao još uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u lipnju 2018.


Zoran Mamić od pravomoćnosti presude više je puta odlazio iz Hrvatske, ali se vraćao i redovno dolazio na ročišta u drugom postupku zbog izvlačenja novca iz Dinama pred osječkim Županijskim sudom.


Današnje priopćenje poslao je iz BiH navodeći da je o želji da kaznu služi u BiH obavijestio Županijski sud u Zagrebu koji mu je 26. travnja trebao odrediti gdje će ići u zatvor, ali i Ministarstvu pravde BiH. Navodi da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dviju država čiji je državljanin.