SLOVENSKI PREMIJER

Janez Janša uhvaćen u korupcijskoj aferi: S tajkunima igrao golf na Mauricijusu i Novom Zelandu

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

"Poduzetnici koje spominjete bitno su više zarađivali u vrijeme kad ste vi bili na vlasti", kazao je Janša,  dodavši da su u medijima sklonima ljevici Marčič i Dimnik u to vrijeme označavani kao sposobni gospodarstvenici, a sada odjednom neutemeljeno kao Janšini "tajkuni"LJUBLJANA – Slovenski premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu zanijekao koruptivno-lobističke veze s dvojicom poduzetnika koji su se obogatili na poslovima s državom, osobito nabavama za javno zdravstvo.


Mediji bliski oporbi proteklih su tjedana objavili više fotografija snimljenih zadnjih desetak godina,  na kojima je Janša u društvu poduzetnika Andreja Marčiča i Bože Dimnika – na golf terenima na Mauricijusu i Novom Zelandu, na jahti tijekom krstarenja Jadranom, pa i u Janšinom obiteljskom domu.


Pri tome se postavilo  pitanje je li Janša te kontakte prijavio državnom povjerenstvu za borbu protiv korupcije i ne radi li se o mogućem trgovanju utjecajem.
Janša  se već dva puta nije odazvao na poziv da stvari pojasni pred odborom za javne financije, pa mu je u ponedjeljak u parlamentu oporba na tu temu postavila više pitanja, optužujući ga da izbjegava škakljivu temu.


“Ovo je vrh ledenjaka iza kojega se skriva velika korupcijska afera”, kazao je u raspravi Luka Mesec, predsjednik oporbene stranke Ljevica (L).


Zastupnik Socijalnih demokrata (SD)  Robert Pavšič odbio je premijerovu ocjenu da se radi o oporbenom pokušaju “moralne propovijedi” ili “mlaćenju prazne slame”  i da bi slična stvar na primjer u Njemačkoj imala teške političke posljedice, dok se u Sloveniji o svemu samo šuti, a premijer ne daje potrebna objašnjenja.


“Ako imate dokaze, podnesite ih”, replicirao  je Janša, dodavši da prilikom slučajnih privatnih susreta s drugima i u svoje slobodno vrijeme nije dužan polagati račune zastupicima, no da nikakvih razgovora o poslovima prilikom tim susreta nije bilo i da se s njima nije susretao kao premijer jer je tada bio u opoziciji.


“Poduzetnici koje spominjete bitno su više zarađivali u vrijeme kad ste vi bili na vlasti”, kazao je Janša,  dodavši da su u medijima sklonima ljevici Marčič i Dimnik u to vrijeme označavani kao sposobni gospodarstvenici, a sada odjednom neutemeljeno kao Janšini “tajkuni” koji koriste državne nabave.


“Na jahtama sam u životu proveo možda deset sati, mislim da jedno pola sata na jedrilici i s Milanom Kučanom”, kazao je Janša koji  bivšeg slovenskog predsjednika danas smatra “čovjekom iz sjene” koji upravlja ljevicom i radi na sabotiranju njegove vlade.


“Pokažite mi ijednog od onih koji posluju s javnim zdravstvom i imaju jahtu, a da su članovi ili sponzori moje stranke”, ustvrdio je Janša.


Dodao je da je njegova stranka, kad je bila u oporbi, u parlamentu otkrila mnoge netransparentne poslove u zdravstvu nakon čega se “ništa nije dogodilo”, da je on osobno otporan na moguće lobističke utjecaje, te da nikakvog lobiranja niti trgovine utjecajem u susretima s Marčičem i Dimnikom nije bilo.


Janša je uz to  zanijekao da je njegova vlada blokirala zakonske prijedloge oporbe  kojima  bi  se javne nabave u zdravstvu učinile transparentnima i bez korupcijskog rizika.