PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA

Jandroković: “Nikoga nisam prijavio zato što me nazvao gospodinom Njonjom”

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Zaštićena sam osoba i o mojoj sigurnosti brinu nadležne službe, ali nisam nikoga prijavio za prijetnju", rekao je.ZAGREB – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da HDZ i njegovi partneri još uvijek odlučuju o tome kako će se postaviti prema izboru predsjednika Vrhovnog suda, a pred dilemom su izabrati čovjeka koji nije ispunjavao normu ili ako ga ne izaberu imati nastavak trakavice.


Upitan hoće li HDZ podržati suca Radovana Dobronića kojega za čelnika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Zoran Milanović, Jandroković je u intervjuu RTL-u rekao da HDZ i njegovi partneri još uvijek odlučuju o tome kako će se postaviti pa ne može reći finalni stav.


Ozbiljne dileme


“Mogu reći svoje promišljanje i promišljanje dijela kolega s kojima sam razgovarao. Imamo ozbiljnu dilemu jer bismo htjeli postupiti ispravno, rekao je Jandroković.
S jedne strane, dodao je, imaju kandidata koji je pod stegovnim postupkom DSV-a jer očito nije ispunjavao normu pa se takvim izborom ne šalje dobra poruka.


Uz to, kazao je, mišljenje struke je jedinstveno kada je u pitanju Opća sjednica Vrhovnog suda koja je rekla “ne” sucu Dobroniću.


Taj kandidat po Jandrokovićevim riječima nema ni upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav, i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda.


No to je, kaže Jandroković samo jedna strana priče jer smo s druge strane svjesni “ako ga ne izaberemo da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav”.


“Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo je bolje da ga imamo. Pred dilemom smo, izabrati čovjeka koji nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati tako visoku dužnost, a ako ga ne izaberemo imamo nastavak trakavice”, rekao je Jandroković.


O tome će, rekao je, vjerojatno odlučiti do kraja mjeseca.


Vezano za prvi dan zasjedanja Sabora nakon ljetne stanke Jandroković je rekao kako ne pamti da je tako lagano prošlo aktualno prijepodne bez “prave političke strasti” i sadržaja kada je u pitanju oporba.


Za tvrdnje zastupnika Kreše Beljak koji ga je ranije danas u Saboru prozvao da je navodno ljetos počinio dva ozbiljna kaznena djela, lažno prijavljivanje simpatizera koji ga je nazvao “gospodine Njonjo” te zlouporabu položaja i ovlasti, Jandroković je rekao da nikog nije prijavio za prijetnju.


“To nije istina, to je jedan od pokazatelja na kojoj razini oporba igra ovakve utakmice. To je toliko ispod razine i bizarno je da takvo pitanje dođe na aktualno prijepodne. Zaštićena sam osoba i o mojoj sigurnosti brinu nadležne službe, ali nisam nikoga prijavio za prijetnju”, rekao je.


Predsjednik Sabora rekao je vezano uz obnovu nakon potresa da bi po informacijama koje ima Zakon o obnovi trebao biti na Vladi do kraja mjeseca nakon čega će ga žurno staviti na raspravu u Sabor jer žele da se proces obnove ubrza.


O obnovi


Govoreći o procesu obnove rekao je kako je očito da on ne ide brzo koliko bi htjeli, a probleme povezuje s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, ali i očitom napetosti između resornog ministarstva i Fonda za obnovu.


Upitan o radu predsjednika Fonda Damira Vanđelića rekao je neka sude građani, on bi volio da stvari idu brže i da Fond puno aktivnije, pozitivnije i s više strasti sudjeluje u obnovi, a da se “manje ponaša kao netko tko kritizira i ne nosi odgovornost koju ima on i naš ministar Horvat”. Nije htio suditi treba li Vanđelić ostati na čelu Fonda, a vjeruje da još ima vremena i volje da se stvari ubrzaju.


Za inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je pozvao građane srpske nacionalnosti diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj da izvjese srpske zastave, rekao je da je promašena a drago mu je što nije naišla na odaziv predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj.


“Kada takve inicijative dolaze iz Beograda koji je bio početkom devedesetih nositelj svih ratova koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, pa sada inicijativa s nekakvim zastavama na prostorima gdje se vodio agresorski rat, u BiH i u Hrvatskoj, to nema nikakvog smisla”.


Zaključio je da to nisu poruke budućnosti već poruke koje podsjećaju na vrijeme s početka devedesetih, a Srbija iz tog vremena nosi teško breme.


Siguran je da bi takve inicijative trebalo izbjegavati i drago mu je da su hrvatska javnost i predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj tako dobro, smireno i mudro reagirali.


Vezano za mogući referendum o uvođenju eura koji traže Suverenisti, Jandroković je rekao kako vladajući smatraju da je to pitanje riješeno sporazumom o pridruživanju i referendumom o ulasku u EU jer je pitanje eura bilo dio referenduma u godini ulaska u EU.