DVA DANA IZGONA

Jandroković izbacio Beljaka iz sabornice, posvađali su se kao mala djeca: ‘Stvarno si jadan!’

P. N.

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Sve je počelo 'užasno teškim' prijestupom govora koji je trajao čak 12 sekundi duže nego što je dozvoljenoSaborski zastupnik Krešo Beljak izbačen je danas iz sabornice uz dvodnevnu zabranu sudjelovanja u raspravi koja se odnosi na danas i sutra, javlja Televizija N1.


Do ukupno pet opomena došlo je nakon što je Beljak pitao ministra obrane Marija Banožića jesu li probali razgovarati s predsjednikom RH prije nego su podršku Hrvatske oko pitanja obuke ukrajinskih vojnika obećali u EU i NATO-u.


“Ne mislite li da je vrijeme da resetirate stvar, vratite na početak i pokušate sjesti s predsjednikom RH, dogvorite ili ne, a onda davati obećanja koja su u ovom slučaju, pokazat će glasovanje, lažna. Obrukat ćete ne Hrvatsku, nego sebe, premijera Plenkovića, HDZ i vladajuću većinu. Vi ne zastupate Hrvatsku, zastupate HDZ”, rekao je Beljak nakon čega je dobio opomenu jer je govorio i nakon isteka vremena.
“Isteklo je vrijeme za 12 sekundi, niste me slušali, upozoravao sam pa samo jedna mala opomena, ništa više nego to”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


“Stvarno si jadan”, dobacio mu je Beljak nakon što je sjeo.


“Dobivate trenutno i treću opomenu, ne možete više sudjelovati u raspravi, a tko je jadan prosudit će hrvatska javnost”, uzvratio je Jandroković.


Nešto kasnije Beljak je ponovno ustao i počeo govoriti:


“Kad ste me već izbacili, onda nemojte dopustiti…”


Međutim, predsjednik Sabora ga je prekinuo.


“Nisam vas izbacio, sada ću vas izbaciti jer sam vam oduzeo pravo govora zbog dobacivanja iz klupe da sam jadan. Sada ste napravili još nešto nedozvoljeno, a to je da ste bez prava na govora uzeli riječ, što zavrijeđuje četvrtu opomenu. Molim vas da napustite sabornicu. Danas više ne možete biti u sabornici. To je demokracija, poštivanje procedure”, rekao je Jandroković.


“Vi ste diktator”, vikao je Beljak na odlasku, na što je Jandroković dodao da je dobio još jednu opomenu, a time i zabranu sudjelovanja u raspravi i za sutra.


“Dobio je pet opomena i ne može dva dana sudjelovati u raspravi”, rekao je Jandroković zastupnicima.