LPG

Jadroplov ugovorio kupnju novog japanskog broda za prijevoz ukapljenog plina

Hina

Primjer LPG broda izgrađenog u Sasaki Shipbuilding Co. - Morning Idea / Foto Sasaki Shipbuilding Co.

Primjer LPG broda izgrađenog u Sasaki Shipbuilding Co. - Morning Idea / Foto Sasaki Shipbuilding Co.

LPG brod je u izgradnji u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding, a trebao bi biti dovršen do listopada ove godine.Splitska brodarska tvrtka Jadroplov priopćila je u srijedu da je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom Irus Holding o kupnji LPG broda za prijevoz ukapljenog plina za nešto više od 25 milijuna dolara.


Temeljem odluke Nadzornog odbora te tvrtke potpisan je ugovor o kupnji LPG broda, koji je u izgradnji u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding, a trebao bi biti dovršen do listopada ove godine.


Prema procjeni neovisnog certificiranog procjenitelja Vesseles Valuea, vrijednost tog broda iznosi 27,7 milijuna dolara. Dogovorena je kupoprodajna cijena od 25,15 milijuna dolara, s uključenim svim dodatnim troškovima. Kako dalje navode iz Jadroplova, brod će biti financiran s 35 posto vlastitih sredstava, a ostatak sredstvima iz bankovnog kredita.
Istodobno, ta je kompanija dogovorila trogodišnji najam broda s opcijskim produljenjem za još dvije godine, uz mogućnost povećanja dnevnog najma zbog prilagodbe prostu cijena, zaključuje se u priopćenju.


Jadroplov, koji je u većinskom državnom vlasništvu, pridodat će tako još jedan brod svojoj floti od pet brodova, uglavnom za prijevoz rasutih tereta, ukupne nosivosti 242.727 tonaže prazne nosivosti (DWT).