SVE ILI NIŠTA

Izbori za novog predsjednika SDP-a bit će 14. rujna. Ključno pitanje je nastaviti uz Milanovića ili ga odbaciti

Tihana Tomičić

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zbog velikog broja preferencijalnih glasova i zbog liste koju sam nosio i koja je u Hrvatskoj imala najbolji izborni rezultat, odlučio sam da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a, kazao je Siniša Hajdaš DončićUz samo dvije-tri rečenice, potpredsjednik SDP-a i Sabora Siniša Hajdaš Dončić kandidirao se sinoć na Ibleru nakon sjednice Predsjedništva za novog predsjednika SDP-a.


– Zbog velikog broja preferencijalnih glasova i zbog liste koju sam nosio i koja je u Hrvatskoj imala najbolji izborni rezultat, odlučio sam da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a, rekao je kratko u izjavi za novinare. U drugoj rečenici kazao je kako želi da SDP bude prvi, a ne više drugi u Hrvatskoj. Pritom tvrdi da ni s kim oko ovoga nije vodio razgovore. »Nisam ni s kim razgovarao, ta odluka je prvenstveno moja i moje obitelji. Mogu raditi sa svima, nemam problem ni s kim«, rekao je.


Bivši ministar


Hajdaš Dončić je bivši ministar u Milanovićevoj vladi i dugogodišnji potpredsjednik SDP-a, a smatra ga se i dalje bliskim predsjedniku Zoranu Milanoviću. Zasad je poznato da će se Hajdaš kandidirati samo za predsjednika stranke, i niti za jednu drugu funkciju jer želi preuzeti rizik i igrati na sve ili ništa, a vjerojatno neće ići ni na sučeljavanja s onima koji budu igrali paralelne igre i kandidirali se za više funkcija istovremeno. Ako ne uspije, to će biti i kraj njegove karijere u nacionalnoj politici, smatra, stoga je zaigrao na sve ili ništa. On je dugogodišnji čelnik stranke u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje SDP tradicionalno pobjeđuje, te je dokazan kao dobar organizator na terenu.
Izbori u SDP-u održat će se 14. rujna, a rezultat je to dugotrajne rasprave koja se jučer vodila na Predsjedništvu stranke. Naime, »ženska kvota« koju čine Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac i druge iz Predsjedništva zalagale su se za rujan, dok su neki drugi inzistirali da se izbori održe već u srpnju. Na kraju je, kako je u izjavi rekao još uvijek aktualni predsjednik Peđa Grbin, pobijedila demokracija jer SDP u nazivu ima i slovo D, »demokratska«, pa je odluka o datumu bila konsenzualna. No, prije toga su i u javnosti, a i na samoj sjednici Ahmetović, Glasovac i druge čelnice stranke inzistirale da se ne požuruje i da se izbori održe u rujnu, što je na kraju i prihvaćeno. Glavni odbor SDP-a održat će se prije toga, 29. lipnja, te će utvrditi pravila igre i rokove za formalnu kandidaturu.


– Proveli smo raspravu, i na temelju te rasprave odlučio sam kao predsjednik stranke da izbori budu 14. rujna, a ostale detalje sa sastanka neću vam prepričavati sigurno, kazao je Grbin nakon sjednice.


Iako bi raniji izbori savršeno odgovarali Hajdašu Dončiću upravo zbog ove rane kandidature, on kaže kako nije inzistirao na takvom datumu, odnosno da mu sve odgovara. »Meni je svejedno koji je datum«, rekao nam je.


Još jedan mandat


Siniša Hajdaš Dončić je prvi koji je istaknuo kandidaturu za predsjednika, a uz njega kandidaturu pripremaju ili o njoj razmišljaju i eurozastupnik Tonino Picula, koji je na euroizborima također dobio mnogo preferencijalnih glasova, potom politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, ali i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.


Ovaj zadnji trebao je biti dio Hajdaševog tima, koji je u javnost pustio njegovo ime, ali su se u međuvremenu već razišli s obzirom na to da Jakšić i sam razmišlja o kandidaturi. Tako se sada i sjever Hrvatske već podijelio između njih dvojice, no do kraja srpnja kad će teći rok za kandidaturu, tu još može biti promjena i pregrupiranja.


No, činjenica je da je Mišel Jakšić učinio jučer iskorak svojom izjavom da se nitko u SDP-u u ovim stranačkim izborima ne treba baviti time što predsjednik Republike Zoran Milanović misli o ovim izborima.


– On nije član stranke i mislim da je najbolja opcija da ga se u ovoj unutarstranačkoj kampanji ne spominje, ne pita i da nitko ne gleda prema njemu, kaže Jakšić. Na pitanje o tome hoće li onda podržati Milanovića ako odluči krenuti na još jedan mandat kao predsjednik Republike, Jakšić odgovara: »Treba pričekati njegovu odluku pa onda donijeti svoju. Jedni drugima dugujemo barem razgovor.« Dodaje i da je to minimum političke kulture.


Čini se da je, dakle, u SDP-u krenula nova diferencijacija – na one koji i danas stoje uz Milanovića i žele voditi politiku kontinuiteta te na one koji misle da je Milanović kao siva eminencija stranke postao teret SDP-u, i od njega se u ovoj kampanji planiraju odmaknuti.


Hajdaš Dončić: Vrijeme je za pobjednički SDP


– Na parlamentarnim izborima građani su mi dali veliku podršku i najveći broj preferencijalnih glasova, a lista SDP-a koju sam predvodio ostvarila je najbolji rezultat u Hrvatskoj. Opravdati to povjerenje moja je obveza prema građanima, prema članovima i prema SDP-u.


Vrijeme je za slobodnu, pravednu i poštenu Hrvatsku. Vrijeme je za bolji život svih hrvatskih građana. Vrijeme je za društvenu ravnopravnost. Vrijeme je za SDP koji okuplja progresivne ljude. Vrijeme je za pobjednički SDP. Ne drugi nego prvi!


Zato ću se kandidirati za predsjednika, napisao je jučer na svom Facebook profilu Siniša Hajdaš Dončić.