Akcija spašavanja

Drama nadomak hrvatske granice: Iz snažne mećave spašeno šest migranata

Marin Smolčić

Foto GSS

Foto GSS

Zbog vrlo jake mećave i snijega dubljeg od metra migranti su zalutali i nisu se mogli dalje kretatiPrema navodima BiH medija danas poslijepodne na terenu nadomak hrvatske državne granice odvijala se prava drama.


Tijekom snažne mećave koja je danas u popodnevnim satima zahvatila područje planine Plješevice nedaleko od Korenice, šest ilegalnih migranata našlo se zameteno nedaleko od planinske ceste koja iz BiH vodi prema vrhu ove planine.


Zbog vrlo jake mećave i snijega dubljeg od metra migranti su zalutali i nisu se mogli dalje kretati zatečeni na širem lokalitetu Prsini, uvale na Plješevici.
Ubrzo su u pomoć pozvali svoje sunarodnjake iz okolice Bihaća pa je ubrzo alarmiran potražni tim GSS-a i policijski službenici sa Graničnog prijelaza Izačić.


Nakon pet kilometara od naselja Zavalje spašavatelji nisu mogli dalje zbog visokog snijega i zbog drverća koje je palo na šumsku cestu. Usljedio je poziv i okupljanje šest članova GSS koji su krenuli put Plješevice.


Službenici GP Izačić i članovi IOM tima morali su se vratiti po motorne sanke.Potražni tim s terencem je ipak nastavio dalje i uspjelo im je presjeći stabla na putu. Nakon 40 minuta ponovo su iznad Zavalja dobili informaciju od prvog tima da su uspjeli presjeći otpala drva te da će pokušati ići dalje.


Drugi tim sa sanjkama krenuo je za njima da bi oko 14:30 sati došli do lokacije Prsinih uvala te se pronašlii šest promrzlih osoba.


Radilo se o dvije ženske i četiri muške osobe, svi su punoljetni, pothlađeni, ali bez povreda. Negdje oko 15:45 sati u naselju Zavalja migranti su u prisustvu patrole GP Izačić predati timu IOM-a koji su dalje preuzeli brigu nad njima.


Na planini Plješevici sa hrvatske strane ima mjestimičmo oko 150 cm snijega, kao i snježnih nanosa dubljih od dva metra.


Hodanje ovim dijelom planine dodatno otežavaju brojne škrape, a survanje u njih po ovim vremenskim uvjetima najčešće završava sa smrtnim ishodom.