DEMANTIJ

Iz KBC-a Rijeka odgovorili na sindikalne optužbe: “Nema ni riječi o izrabljivanju, prekovremeni se uredno plaćaju”

Sanja Gašpert

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U okolnostima poput COVID pandemije primjenjuje se "institut krajnje nužde", ali uvijek uz suglasnost radnika.RIJEKA – Iz KBC-a Rijeka odgovaraju na prozivke sindikalne čelnice Radmile Čahut Jurišić, koja je iznijela optužbe po robovlasničkom odnosu prema medicinskim sestrama, te ističu kako je problem manjka sestara prisutan u cijeloj Hrvatskoj i višekratno je aktualiziran u javnom prostoru. Samo u mjesecu kolovozu zaposlili smo 17 novih medicinskih sestara i osigurali smo im sve uvjete za rad, kažu u KBC-u Rijeka.


– Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, KBC-e Rijeka kao zdravstvena ustanova tercijarne razine dužan je osigurati 24 satnu dostupnost zdravstvenih usluga, što činimo primjenom svih zakonskih mogućnosti, poput instituta nejednakog rasporeda radnog vremena te drugim dostupnim mehanizmima optimalne organizacije. U okolnostima poput COVID pandemije primjenjuje se “institut krajnje nužde”, ali uvijek uz suglasnost radnika, pri čemu se svim medicinskim sestrama i drugom medicinskom osoblju svi prekovremeni sati i dodatci uredno plaćaju, tako da nema riječi ni o “izrabljivanju” ni “robovlasničkom odnosu”, ističu u riječkom KBC-u.


Dodaju kako sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zdravstveni radnici ne smiju napustiti svoje radno mjesto dok za to nemaju adekvatnu zamjenu, iako je njihovo radno vrijeme proteklo, ako bi time bila dovedena u pitanje sigurnost pružanja zdravstvene zaštite, a KBC-e Rijeka je dužan poštivati ta načela zbog dostupnosti zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenata.
– S problemom prekovremenog rada radnika u zdravstvu već su odavno upoznate sve mjerodavne institucije i javnost uključujući i Državni inspektorat rada, tako da istup sindikalne čelnice doživljavamo samo kao njezinu samopromociju, zaključuju u KBC-u Rijeka.