NOVI POSAO

Impresivan “bitcoin kruzer” stigao u Martinšćicu! Trebao je biti ploveći dom za digitalne nomade i trgovce kriptovalutama

Orjana Antešić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Brod »Satoshi« iz crnogorske luke Bar doplovio je na temeljitu obnovu u »Viktor Lenac«, gdje će ostati do sredine veljače iduće godine i poprilično zaposliti kapacitete brodogradilištaRIJEKA – Nesuđena plutajuća rezidencija svjetske kripto zajednice, kruzer »Satoshi«, uplovio je jučer u Brodogradilište »Viktor Lenac« na višemjesečnu temeljitu obnovu za novog vlasnika, britansku kompaniju Ambassador Cruise Line.


Riječ je trideset godina starom brodu, koji u ovo kvarnersko brodogradilište stiže nakon godinu dana mirovanja za vrijeme koje je već bilo objavljeno da će završiti u rezalištu.


Ovaj 245 metara dugački kruzer, koji može primiti 1.400 putnika, uz šestotinjak članova posade, dobrih je 28 godina plovio za kompanije iz Carnival korporacije, pažnju svjetske javnosti zadobio je prošle jeseni kad ga je kupila kompanija Ocean Builders, koju su oformila trojica entuzijasta i poklonika kripto valuta. Navodno je brod u drugom valu korona pandemije prodan za svega 9,5 milijuna dolara.
Njihova je vizija bila pretvoriti brod u plutajuću rezidenciju odnosno stalne stanove na moru, u međunarodnim vodama, i da to bude središte ovog društva koje trguje samo kriptovalutama. Kruzer, koji je dotad plovio pod imenom »Princess Dawn«, zato je i preimenovan u »Satoshi«, u čast Satoshiju Nakamotu, pseudonimu tajanstvenog izumitelja bitcoina.


Njihovim nadanjima da će kruzer »Satoshi«, sa svojih 777 kabina odnosno budućih apartmana, postati tehnološko središte i dom digitalnim nomadima, osnivačima raznih startup-ova i usvojiteljima bitcoin valute u Panamskom zaljevu ispriječili su se problemi s osiguranjem, dok su panamske pomorske vlasti odbile zahtjev da se »Satoshi« klasificira kao plovilo koje ne plovi morem. Plan Ocean Buildersa raspao se tako u svega par mjeseci i u prosincu prošle godine iz kompanije objavljuju da su brod prodali za rezalište u Indiji. Međutim, brod je ipak »preživio« jer je, prema pisanju pomorskih portala, »Satoshi« arestiran u panamskoj luci Colon zbog sporova oko plaćanja.


Početkom proljeća ove godine »Satoshi« je dobio novog vlasnika, novoosnovanu britansku kruzing kompaniju Ambassador Cruise Line, kojoj je to prvi brod u floti. Na njihovim službenim stanicama već su oglasili inauguracijsko putovanje kruzerom »Ambience«, kako će ga preimenovati, za početak travnja iduće godine.


Na temeljitu obnovu brod je u »Viktor Lenac« doplovio iz crnogorske luke Bar, a u ovom brodogradilištu zadržat će se do sredine veljače iduće godine za vrijeme koje će se obaviti obimni zahvati, među kojima i ugradnja novih uređanja i postrojenja, od scrubbera za pročišćavanje ispusnih plinova do sustava proizvodnje pitke vode te tretmana otpadnih, kao i balastnih voda. Kako doznajemo, svi potrebni i ugovoreni zahvati poprilično će zaposliti kapacitete »Viktora Lenca«, kao i kooperanata ovog brodogradilišta. Za razliku od obimnih zahvata koji će se morati odraditi na brodu da bi mu se obnovili svi istekli certifikati, sam interijer broda je, doznajemo, u dosta dobrom stanju tako da će u tom dijelu biti najmanje posla.