TEŠKI PREGOVORI

“I farmaceutske tvrtke moraju nešto žrtvovati u krizi”: Ova skupina bogatih zemalja odbija ukidanje patenta za cjepiva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Inicijativu je podržalo 80 članica WTO-a, ali blokirala ju je skupina bogatih zemalja, uključujući SAD, Europsku uniju i Švicarsku, u čak osam navrata, tvrdeći da će naštetiti istraživanjima.ŽENEVA – Vlade moraju ublažiti ograničenja izvoza cjepiva protiv covida 19, poručila je čelnica Svjetske trgovinske organizacija (WTO), a američka predstavnica za trgovinu poručila je proizvođačima da moraju biti spremni na žrtvu u zdravstvenoj krizi.


Čelnica WTO-a predstavila je na zatvorenom sastanku u srijedu niz mjera koje bi zemlje i proizvođači lijekova trebali provesti kako bi se omogućila pojačana proizvodnja cjepiva protiv koronavirusa i njihova pravednija i šira raspodjela.


Sastanak s proizvođačima, predstavnicima vlada i financijskim organizacijama sazvan je kako bi se riješio problem nesrazmjerno ograničenog pristupa siromašnih zemalja cjepivu.
Zemlje s niskim dohotkom dobile su samo 0,2 posto od 700 milijuna podijeljenih doza.


Članice WTO-a trebale bi ublažiti ograničenja izvoza i pojednostaviti logističke i carinske postupke, poručila je Ngozi Okonjo-Iweala.


Problemi u prekograničnim lancima opskrbe, uključujući ograničenja izvoza i manjak kvalificiranih radnika, potkrepljuju moj zaključak da WTO mora odigrati središnju ulogu u reakciji na pandemiju, naglasila je.


“U idućim tjednima i mjesecim očekujemo konkretne mjere utemeljene na preporukama. Problemi nisu lagani, ali danas iskazana politička volja i angažman privatnog sektora navode na zaključak da ih se može riješiti”, zaključila je Okonjo-Iweala.


Istaknula je i da bi trebalo ubrzati pregovore o inicijativi Indije i Južnoafričke Republike da se suspendiraju patenti za cjepiva protiv covida 19 kako bi se omogućila njihova masovna proizvodnja.


Inicijativu je podržalo 80 članica WTO-a, ali blokirala ju je skupina bogatih zemalja, uključujući SAD, Europsku uniju i Švicarsku, u čak osa navrata, tvrdeći da će naštetiti istraživanjima.


Aktivisti pak podsjećaju da se razvoj i istraživanje najvećim dijelom financiraju državnim novcem.


Direktorica WTO-a pozvala je proizvođače cjepiva da prošire prijenos tehnologija kako bi se povećali proizvodni kapaciteti i da budu transparentni u pitanju ugovora i cijena.


Američka trgovinska predstavnica Katherine Tai naglasila je na sastanku da su ogromne razlike između razvijenih i zemalja u razvoju u pristupu cjepivima, koje su se pokazale u vrijeme krize s AIDS-om, „potpuno neprihvatljive“.


To se ne smije ponoviti, kategorički je istaknula Tai.


„U krizi se od nas u tijelima izvršne vlasti i od čelnika međunarodnih institucija traže najviši standardi hrabrosti i požrtvovnosti. Isto treba tražiti i od industrije“, rekla je američka dužnosnica.


“Tržište je ponovo podbacilo u ispunjavanju zdravstvenih potreba zemalja u razvoju“, zaključila je Tai.


Američka gospodarska komora ocijenila je njezinu izjavu nepravednom s obzirom na brzi razvoj više cjepiva u proteklih godinu dana, na značajno povećanje proizvodnje i preko 260 sporazuma o partnerstvu u proizvodnji i distribuciji.


„Industrija već desetljećima odrađuje svoj dio posla, ulažući u istraživanje i razvoj“, rekao je potpredsjednik Centra za globalnu inovacijsku politiku Komore Patrick Kilbride, dodajući da je Tai svojom izjavom „izdala” farmaceutske tvrtke.