RATNA INFLACIJA

I Amerikanci plaču. Ne tako davno su litru goriva plaćali 1,35, a danas njima “ogromnih” – 8 kuna

P. N.

Reuters

Reuters

Kako u galon stane 3,78 litara relativno je jednostavno izračunati koliko košta jedna litra goriva u SAD-u, oko 1,18 dolara ili nešto više od 8 kuna ili 8,4 kune po litri, odnosno oko 1,59 dolara po litri u bitno skupljoj Kaliforniji.Bivši izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein kaže da bi ljudi trebali biti spremni na gospodarsku recesiju usred povišene inflacije i rekordno visokih cijena plina, piše theepochtimes.


Blankfein, koji je vodio tvrtku za investicijsko bankarstvo između 2006. i 2018., rekao je da bi se Amerikanci trebali pripremiti za nejasnu ekonomsku budućnost. On sada nosi titulu višeg predsjednika. “To je definitivno rizik”, rekao je. “Da vodim veliku tvrtku, bio bih vrlo spreman za to. Da sam potrošač, bio bih spreman na to”. Neki od najsiromašnijih Amerikanaca osjetit će najgore posljedice inflacije, rekao je, dodajući da je recesija “vrlo, vrlo visok čimbenik rizika”. “Ljudima će biti teško imati ušteđevinu”, rekao je Blankfein. “Ali [ako] već imaju ušteđevinu, neće je nužno brzo povećati zbog inflacije. Ali počinju na mnogo boljem mjestu nego mi tada.”


Prema podacima koje je pružila automobilska služba AAA, prosječna cijena za galon goriva u cijeloj zemlji iznosi oko 4,47 dolara, a cijene u Kaliforniji u prosjeku dostižu gotovo 6 dolara po galonu. Kako u galon stane 3,78 litara relativno je jednostavno izračunati koliko košta jedna litra goriva u SAD-u, oko 1,18 dolara ili nešto više od 8 kuna ili 8,4 kune po litri, odnosno oko 1,59 dolara po litri u bitno skupljoj Kaliforniji, koja bi tako još uvijek bila bitno jeftinija od Hrvatske.
Prema izvorima iz drugih američkih medija, koje je zanimljivo usporediti, niska cijena goriva u SAD-u u zadnjih nekoliko godina zabilježena je u travnju 2020. godine u jeku prvog vala koronavirusa i tada je galon Supera 95 došao do cijene od svega 1,77 dolara za galon. Prevedeno na hrvatski jezik i valutu jednu litru prodavali su po cijeni od oko 2,5 kuna, a na taj je izračun utjecao i tadašnji tečaj dolara.


No, to nije i rekordno niska cijena goriva u SAD-u, jer je negdje 1999. godine cijena za galon bila oko o,9 dolara, a to bi u tom trenutku bilo ekvivalent cijeni od oko 1,35 kuna po litri.


Dakle, danas je u SAD-u benzin oko 8 puta skuplji nego tada i još uvijek je bitno jeftiniji nego u Hrvatskoj i u drugim europskim zemljama.


Rat je, kriza je, ali nije svima isto. A teško da će ikada i biti.