SVEČANA SJEDNICA

Hrvatski sabor slavi 30. obljetnicu odluke o neovisnosti: Na današnji dan raskinute su sve veze sa Jugoslavijom

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELLZAGREB – Svečanom sjednicom, Hrvatski sabor u petak obilježava svoj Dan, 8. listopada u sjećanje na dan kad je Sabor 1991. godine donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.


Svečanoj sjednici nazoče petorica bivših predsjednika Sabora – Vladimir Šeks, sudionik povijesne sjednice, Luka Bebić, Josip Leko, Željko Reiner i Božo Petrov, predsjednik i potpredsjednik Vlade iz vremena donošenja povijesne Odluke Franjo Gregurić i Mate Granić.


Bivši premijeri


Nazočni su i bivši premijeri Zlatko Mateša, Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, jedini koji je obnašao dužnosti predsjednika Sabora, Vlade i države.
U Sabornici su i premijer Andrej Plenković sa članovima Vlade, izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, predsjednik Ustavnog suda, potpredsjednica EK Dubravka Šuica.


Na povijesnu sjednicu, zbog sigurnosnih razloga održanu u zgradi Ine u Šubićevoj, okupljene je podsjetio kratki tv prilog HRT-a, a iz kojeg je vidljivo da je sjednicom predsjedao i povijesnu Odluku pročita Vladimir  Šeks koji se prisjetio okolnosti koje su dovele do Odluke.


Okupljeni u Sabornici minutom su šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, preminulim predsjednicima Sabora Žarku Domljanu, Vlatku Pavletiću i Borisu Špremu, svim preminulim zastupnicima i svima koji su život dali za Hrvatsku, posebno hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata


Odana je i počast domovini, himnom Lijepa naša, koju je izvela klapa Sveti Juraj HRM.


Prije 30 godina, 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u kojima je bilo državno vodstvo s dr. Franjom Tuđmanom, a srpska se agresija proširila na velik dio Hrvatske, Sabor je odlučio raskinuti sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ.


Povijesnu odluku Sabor je donio jednoglasno, otvorivši put neovisnoj i samostalnoj državi.


Mrtvo slovo na papiru


Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je prije 30 godina pročitao odluku o raskidanju državnopravnih sveza s bivšom SFRJ, izjavio je u petak kako bi ta odluka ostala „mrtvo slovo na papiru” da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede u Domovinskom ratu.


Šeks je na svečanoj sjednici Sabora podsjetio na prijelomne povijesne događaje koji su prethodili odluci o raskidanju veza sa SFRJ, donošenje Božićnog Ustava, usvajanje Rezolucije o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ, proveden referendum o neovisnosti, Brijunsku deklaraciju, kao i raketni napad na Banske dvore.


Povijesnu odluku o 8. listopada 1991. o raskidu državnopravne sveze s bivšom SFRJ Sabor je donio jednoglasno, uz punu slogu i suglasnost predstavnika svih političkih stranaka, i lijevih i desnih i centra, naglasio je Šeks .


Spomenuo je da jedino nisu bili nazočni zastupnici SDSS-a koji nisu prepoznali trenutak, a zapaženu ulogu imali su i zastupnici SDP-a na čelu s Ivicom Račanom koji je pokazao državničku mudrost i odlučnost.


„Spomenuta odluka Hrvatskog sabora je završni državotvorni čin u oživotvorenju hrvatske državnosti, suverenosti i neovisnosti”, rekao je Šeks dodavši da je usvajanjem povijesne odluke skinut “teški mlinski kamen koji nas je više od 70 godina vukao u ponor”.


Hrvatski sabor u kratkom razdoblju od osam do devet mjeseci odigrao je povijesnu ulogu i donio sve bitne državotvorne akte vezane za suverenost i neovisnost Hrvatske, te stvorio pretpostavke za međunarodno priznanje.


„Ali sve odluke ostale bi mrtvo slovo na papiru da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede hrvatskog naroda u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, koja je stvarni temelj moderne i demokratske Hrvatske”, poručio je Šeks.