PLANOVI POPUŠTANJA

Probno ukidanje korona restrikcija u Hrvatskoj: Prva velika javna okupljanja bit će koncerti za cijepljene

P. N.

Snimio Manuel ANGELINI

Snimio Manuel ANGELINI

"Mi ćemo vrlo brzo te projekte, u narednih 10-tak dana uobličiti i s njima krenuti. Siguran sam da će to izazvati veliki interes", rekao je Davor Božinović.Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o uvjetima i načinu popuštanja epidemioloških mjera.


“Sve ovo što nam je donijela znanost mora se temeljiti na stvarnim analizama. Tako i digitalne zelene potvrde. Moglo bi se krenuti u ukidanje najoštrijih restriktivnih mjera ako analize i statistike podupru podatke kako epidemija jenjava. Planiramo velike projekte s javnim okupljanjima…


To nam otvara novu mogućnost da odluke koje se budu donosile u budućnosti ne bude ne samo restriktivne na svim razinama, već da se uzme u obzir ono do čega je znanost došla, alati koje imamo na raspolaganju i da se vidi možemo li tim putem ići na ono što se zove ozbiljno popuštanje…
Moramo vidjeti ako sve ovo do čega nas je dovela znanost može biti osnova za što veći povratak u staro normalno mi ćemo to iskoristiti ali to se mora temeljiti na konkretnim analizama na onome što se stvarno događa na takvim okupljanjima. Digitalne potvrde sadrže sve podatke koje bi nam bile potrebne i za organizaciju ovakvih događanja, tu smo mi u neprestanim razgovorima, mislimo da je to put kojim možemo ići prema ukidanju tih najoštrijih restriktivnih mjera ne sam za sada ili ljeto nego ako nas znanost i statistike podupru iza vrijeme koje predstoji sve dok epidemija ne završi. Imamo partnere u udrugama koje žele raditi, to je i naš interes, da se rizik smanji.


Cijepljenje je nešto što će nas najbrže dovesti do kraja epidemije. Radimo vrlo intenzivno na projektima, imat ćemo ih kad su u pitanju koncerti i nekakvi eventi, i kad su u pitanje u svadbene svečanosti… Danas vidimo da se u Europi slavi sloboda jer se primjenjuju mjere koje su u Hrvatskoj i prije bile na snazi”, rekao je Davor Božinović i pojasnio na dodatni upit kada bi se mogli organizirati koncerti i svadbe.


-I predstavnici tih klastera o tome promišljaju, mi ćemo vrlo brzo te projekte, u narednih 10-tak dana uobličiti i s njima krenuti. Siguran sam da će to izazvati veliki interes. Ne bih prejudicirao zaključak. Nadamo se da je to put da ove restriktivne mjere stavljamo sa strane, rekao je Božinović.