Ivo Žinić

Župan Sisačko-moslavačke županije: Svi će imati pravo na otpis električne energije, a nadam se i otpisu drugih režija

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Županija nije u bankrotu. Ima likvidnost, posluje normalno, završni proračun za prošlu godinu o tome govori. Sve obveze smo ispunili."– Svi koji će imati troškove na ovom području zahvaćenom potresom i čije su kuće stradale, svi će imati pravo na otpis električne energije, ne samo crvene kuće. Poručujem ljudima da koriste sve mogućnosti da griju prostore, a one koji nemaj kontejner ili smještaj, pozivam da se jave, za sve imamo alternativni smještaj, rekao je za Dnevnik N1 televizije župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić.


Govoreći o drugim režijskim troškovima ljudi na postradalom području, Žinić je istaknuo da još nema potvrde komunalnih poduzeća o otpisu, ali on se tome svakako nada.


– Uglavnom sve druge režije spadaju u troškove prema komunalnim poduzećima, lokalnim davateljima usluga. Pozivam sve čelnike lokalne samouprave da razmotre situaciju i otpišu i te račune jer potres je učinio i velike štete na komunalnoj infrastrukturi i mnogi građani, koji su ostali bez kuća i stanova, imali su curenja vode, troškovi bi bili veći. Troškovi plaćanja vode i drugih stvari ne mogu pasti na teret građana, treba pronaći ta sradstva. Gradovi su dobili određena sredstva za saniranje posljedica, istaknuo je župan Žinić.
Također, on je komentirao odluku Vlade da u saborsku proceduru pošalje prijedlog Zakona o obnovi, u kojem stoji da država u obnovi Siska neće sudjelovati financijski sto posto.


– Dosadašnji Zakon o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije sukladno podjeli o potpomognutim područjima, u što spada skoro cijela Banovina, kaže da će država obnavljati sa stopostotnim udjelom. Prijedlog zakona koji govori o 60 posto udjela države, 20% lokalne samouprave i 20% vlasnika građevina, zakon je koji je sukladno tom pravilu u pripremi i ide u saborsku proceduru. Vjerujem da će kao takav biti donesen. Vlada je razmotrila taj zakon i stavila ga u proceduru, rekao je Žinić za Dnevnik N1. Pritom je napomenuo da se u članku petom govori da “ako jedinice lokalne samouprave ne mogu osigurati 20 posto sredstava, država će nadoknaditi ta sredstva, kao i za vlasnike građevine prema određenim kriterijima, kao što su socijalni razlozi i drugi”.


Novinari su ga pitali “može li Sisačko-moslavačka županija, za koju je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla da je u bankrotu, sudjelovati financijski u obnovi”.


– To je neistina. Županija nije u bankrotu. Ima likvidnost, posluje normalno, završni proračun za prošlu godinu o tome govori. Sve obveze smo ispunili. Imamo puno projekata, preko 300 u županiji. Ovog trenutka županija vjerojatno ne može financirati svima 20 posto, ali dio sigurno može osigurati. Štete su ogromne, bilo bi neozbiljno od mene da procjenjujem sad prije nego što znamo točno štete. Sukladno članku 5 država može osigurati sredstva, računamo na to, rekao je Žinić.