Komora

Zubari trpe gubitke zbog koronavirusa, neki u očaju povukli neetičke poteze. Stiglo im upozorenje

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Brinu nas neetična oglašavanja te isticanje neetičnih popusta oglasa čiji je cilj, mimo pravila o tržišnom natjecanju, privući pacijente u navedene ordinacije ili klinike, a ne pružajući im kompletne informacije o samim protokolima i skrivenim troškovima liječenja, kažu u Hrvatskoj komori dentalne medicineStomatološke ordinacije i klinike koje većinom imaju strane pacijente trpe velike gubitke zbog koronavirusa. Pad prometa se kreće od 30 pa do čak 90 posto. Zbog toga su pojedini zubari u očaju počeli nuditi velike popuste kako bi privukli pacijente i nekako preživjeli, prenosi tportal.


Tu praksu primijetila je Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM) te je na svojim stranicama objavila priopćenje u kojem se upozorava na ‘neetična oglašavanja te isticanje neetičnih popusta oglasa’.


“Pojavom virusa COVID-19 stvorila se specifična situacija na tržištu dentalnih usluga, a posebice kod ordinacija dentalne medicine ili klinika koje imaju pretežno strane pacijente. Komora je svjesna teškog financijskog položaja i intenzivno radi na prevladavanju i olakšavanju novonastale situacije, kako u epidemiološkom smislu, tako i u financijskom”, navode u Komori.
Ističu kako je svrha postojanja Komore, između ostaloga, ‘skrb za prava i zaštitu pacijenata te osiguravanje strukovnih protokola’.


“Svaki protokol i određena kvaliteta usluge podrazumijevaju određenu razinu troška pružanja te usluge, a sam trošak rezultira i tržišnom cijenom koštanja određene usluge. Upravo iz navedenog razloga, sa svih navedenih aspekata, brinu nas neetična oglašavanja te isticanje neetičnih popusta oglasa čiji je cilj, mimo pravila o tržišnom natjecanju, privući pacijente u navedene ordinacije ili klinike, a ne pružajući im kompletne informacije o samim protokolima i skrivenim troškovima liječenja.


Komora će iz navedenih razloga zatražiti relevantna znanstvena i strukovna mišljenja o postojanju mogućih okvira koji pružaju apsolutnu sigurnost pacijenta, a koji ne mogu biti osigurani po tako nisko iskazanim cijenama”, upozoravaju iz HKDM-a.


Na upit tportala koliko je pao prihod stomatološkim ordinacijama i klinikama zbog koronavirusa iz Komore su odgovorili kako još nemaju točne podatke, ali procjena je da on nije manji od 30 posto.


“U ovom trenutku još je prerano govoriti o točnim podacima, no dotok sredstava je u novonastalim okolnostima bitno smanjen i predstavlja egzistencijalno ugrožavanje naših članova i njihovih obitelji, a pad prometa zasigurno se kreće od 30 do čak 90 posto”, rekli su iz Komore.


Također napominju kako čine sve da zaštite svoje članove, o čemu su razgovarali s državnim institucijama.


“Obratili smo se sa zamolbama nadležnim tijelima (financijskim ustanovama, nadležnim ministarstvima, Vladi itd.), u kojima je zatražena pomoć za pronalaženje mjera očuvanja radnih mjesta u ordinacijama koje će biti iznimno pogođene tim okolnostima (u osiguravanju potrebne zaštitne opreme, propisivanju interventnih mjera u poslovanju naših članova, odgodi kreditnih obveza itd.)”, rekli su za tportal iz HKDM-a.