Uglavnom - odbijenice

Žrtve kaznenih djela teško do naknade: Država je u šest godina odobrila tek – 42 zahtjeva

Jagoda Marić

foto: S. Midžor / PIXSELL

foto: S. Midžor / PIXSELL

Neposredna žrtva ima pravo na naknadu za izgubljenu zaradu najviše do 35 tisuća kuna ako je nakon kaznenog djela, čija je posljedica teška tjelesna ozljeda ili teško narušenje zdravlja, te se dokaže da je žrtva zbog toga izgubila zaradu. Neposredna žrtva ima pravo i na naknadu za troškove liječenja ako je imala liječničke troškove koje je morala platiti.ZAGREB – Iako je gotovo šest godina, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na snazi zakon koji žrtvama kaznenih dijela omogućuje novčanu naknadu u slučaju teške tjelesne ozljede ili teško narušenog zdravlja, dosad je država odobrila tek 42 takva zahtjeva, što je u prosjeku sedam godišnje.


Žrtvama kaznenih djela isplaćeno je ukupno 266.862,28 kuna naknade, što je u prosjeku 6,35 tisuća kuna po slučaju. Od početka primjene zakona država je dobila 251 zahtjev, od čega je 36 stiglo u prošloj godini, odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa na naš upit, a među njima je bilo i pet zahtjeva državljana drugih članica EU-a.


Uz 42 zahtjeva koja su prihvaćena, još se odlučuje o 45 zahtjeva dok su ostali odbijeni ili odbačeni.


Strogi uvjeti
Iz Ministarstva pravosuđa pojašnjavaju da je odbijen 101 zahtjev, a da su razlozi, primjerice, to što posljedica kaznenog djela nasilja nije bila teška tjelesna ozljeda ili nije bilo teško narušenje zdravlja ili žrtve nisu dokazale da su imale štetu izgubljene zarade. Odbačena su 63 zahtjeva i to zato što su bili podneseni izvan zakonskog roka ili su pojedini zahtjevi odbačeni kao nepotpuni, jer građani nisu dostavili određenu dokumentaciju ni nakon što ih je Ministarstvo pozvalo da to učine.


Zakon je propisao da se pravo na novčanu naknadu može ostvariti ako se radi o kaznenom djelu nasilja počinjenog s namjerom, a posljedica je teška tjelesna ozljeda ili teško narušavanje zdravlja ili smrt. Naknada se ne može ostvariti kad je riječ o stradanju u prometu sve ako je to i posljedica kaznenog djela. Uvjet je i da je kazneno djelo prijavljeno ili evidentirano u policiji ili državnom odvjetništvu, neovisno o tome je li počinitelj poznat ili ne.


Posredna žrtva


Neposredna žrtva ima pravo na naknadu za izgubljenu zaradu najviše do 35 tisuća kuna ako je nakon kaznenog djela, čija je posljedica teška tjelesna ozljeda ili teško narušenje zdravlja, te se dokaže da je žrtva zbog toga izgubila zaradu. Neposredna žrtva ima pravo i na naknadu za troškove liječenja ako je imala liječničke troškove koje je morala platiti.


Posredna žrtva ima pravo na naknadu zbog gubitka zakonskog uzdržavanja ako je ostala bez zakonskog uzdržavanja jer je osoba koja ju je uzdržavala preminula od posljedica kaznenog djela nasilja. Naknada zbog gubitka zakonskog uzdržavanja može biti najviše do 70 tisuća kuna. Posredna žrtva je bračni drug, izvanbračni drug, dijete, roditelj, posvojenik, posvojitelj, maćeha, očuh, pastorak neposredne žrtve i osoba s kojom je neposredna žrtva živjela u istospolnoj zajednici. Mogu to biti i djed i baka ili unuk ako su djed i baka zamjenjivali roditelje.


Država isplaćuje i naknadu za troškove pogreba za osobu koja je umrla od posljedica kaznenog djela i to najviše do pet tisuća kuna.