Predsjednički izbori

Zoran Milanović novi je predsjednik Hrvatske! Dobio je preko milijun glasova birača

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Pobjeda. Malo ću danas štedjeti glas, biti malo s prijateljima i ići spavati", kratko je rekao Milanović odmah nakon što je postalo jasno da je pobijedio na izborimaZoran Milanović pobijedio je na predsjedničkim izborima! Prema prvim privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Zoran Milanović osvojio je 52,69 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,31 posto glasova nakon 99,54 posto obrađenih biračkih mjesta.


Milanović je dobio 1.031.204 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 925.764 glasova, pokazuju privremeni rezultati izbora u 21,25 sati.


Životopis Zorana Milanovića


Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio je predsjednik hrvatske Vlade u razdoblju od 2011. do siječnja 2016. te predsjednik SDP-a od 2007. do 2016. godine.
Rođen je 30. listopada 1966. u Zagrebu, gdje je proveo djetinjstvo i školovao se. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu i bio dobitnik Rektorove nagrade.


Nakon studija zaposlio se kao pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova.


Kao pripadnik OESS-a 1994. odlazi u mirovnu misiju u tada ratom zahvaćeni Nagorno Karabah (Azerbejdžan), a 1996. imenovan je savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.


Milanović 2004. stavlja na raspolaganje svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova i na poziv tadašnjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana postaje član Izvršnog odbora SDP-a i međunarodni tajnik te stranke.


Nakon smrti Ivice Račana u travnju 2007. Milanović je na unutarstranačkim izborima izabran za predsjednika SDP-a u lipnju 2007., pobijedivši Željku Antunović, Milana Bandića i Tonina Piculu.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor KovačevićNa parlamentarnim izborima u studenom 2007. HDZ ponovno osvaja vlast a Milanović postaje vođa oporbe kao predsjednik SDP-a i kluba te stranke u Hrvatskom saboru.


U izbornoj 2011. SDP potpisuje koalicijski sporazum s HNS-om, IDS-om i HSU-om te kao Kukuriku koalicija 4. prosinca izlaze na izbore i osvajaju 80 mandata, odnosno natpolovičnu većinu u Saboru.


Nakon mandata na čelu Vlade i gubitka parlamentarnih izbora krajem 2015., Milanović podnosi ostavku na mjesto predsjednika SDP-a i osniva privatnu tvrtku koja se bavi konzultantskim uslugama.


Kandidaturu za predsjednika Republike objavio je u lipnju 2019. godine.


Zoran Milanović oženjen je Sanjom Musić-Milanović, doktoricom znanosti iz područja epidemiologije, a imaju sinove Antu Jakova i Marka.


Milanović osvojio 9 županija, Kolinda njih 12 i dijasporu


Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora Zoran Milanović pobijedio je u devet županija, dok je njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović osvojila njih 12 i glasove birača u dijaspori.


Kandidat SDP-a Zoran Milanović pobjedu je odnio u devet županija, uključujući i Grad Zagreb. Najviše glasova birača dobio je u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Međimurskoj županiji te u Gradu Zagrebu.


Najbolji rezultat Milanović je ostvario u Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji, a najgore je prošao kod birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji.


Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović pobjedu je odnijela u čak 12 županija i u inozemstvu, ali joj to nije bilo dovoljno za pobjedu.


Više glasova od Milanovića osvojila je u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te u dijaspori.


Grabar-Kitarović najbolje je prošla kod birača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje ima oko 30 tisuća glasova više od Milanovića, dok je najlošiji rezultat zabilježila u Međimurskoj i Istarskoj županiji.


Brkić čestitao Milanoviću na pobjedi


Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić čestitao je u nedjelju navečer SDP-ovom predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću na pobjedi i ustvrdio da HDZ unutar sebe treba postaviti pitanje jesu li politike koje vodi bile dobre te izvući pouku iz poruke koju si mu birači poslali.


“Zahvaljujem svim državljanima Hrvatske, svim Hrvaticama i Hvatima koji su izašli u na izbore bilo u Hrvatskoj, bilo u BiH, bilo u iseljeništvu. Gospodin Milanović je pobijedio, ja mu zaista iskreno čestitam na toj pobjedi i nadam se da će raditi u dobrom smjeru, za dobro našeg naroda i naše zemlje”, rekao je Brkić novinarima nakon što je postalo jasno da je kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izgubila na predsjedničkim izborima.


“Hrvatski narod je poslao poruku. Građani imaju pravo prekrižiti listić i zaokružiti bilo kojeg kandidata i to treba poštivati”, odgovorio je na pitanje kako komentira ocjenu voditelja kampanje Ivana Anušića, koji je ukazao na problem velikog broja nevažećih listića.


Brkić dodaje da si HDZ mora postaviti pitanje jesu li bile dobre politike koje je stranka vodila. “Jesmo li kao političari bili dovoljno ponizni, skromni, dostupni čovjeku, jesmo li slušali čovjeka i gledali njegove probleme. I na temelju toga izvući određene pouke iz ovih izbora, dobro proanalizirati rezultate i nakon toga povući određene poteze što se tiče stranke”, rekao je.


Nije htio govoriti što će on konkretno reći. “Sve stvari koje imam najprije komuniciram unutar političke obitelji i nakon što ih riješimo unutar obitelji, onda će javnost biti informirana o tome”, rekao je.


Na pitanje je li za rezultat kriva i HDZ-ova kandidatkinja, Brkić ponavlja da je narod birao te da se svi koji sudjelovali, prvenstveno kandidati, kao i stranke koje su podržavale kandidate, moraju rezultate analizirati i iz toga izvući pouku.


Brkić se ne slaže se ocjenom glavnog tajnika Gordana Jandrokovića da je kampanja Grabar-Kitarović išla previše udesno.


“Ne bih se s time složio. Imali smo centrističku kampanju za europske izbore pa smo dobili 23 posto. Sad smo imali desnu kamapanju pa smo dobili 48 posto. Dakle, vidimo što birači i simpatizeri HDZ-a podržavaju. HDZ je stranka desnog centra, nikakve ekstremne desnice, ali isto tako nije stranka centra i od centra lijevo. Dakle, hrvatski birači su poslali poruku i mislim da će svatko tko je korektan iz toga izvući pouku”, rekao je.


Stier: HDZ mora čuti što su mu birači poručili


Saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier izjavio je u nedjelju da HDZ mora čuti što su mu birači rezultatima predsjedničkih izbora poručili.


“Moramo čuti što su nam birači poručuli. Već na europskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora poslali su nam jasnu poruku. Što se tiče političkog identiteta HDZ-a i što se tiče borbe protiv klijentelizma, na tome ćemo raditi i ponovno ćemo stati na noge”, rekao je Stier novinarima komentirajući rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović.


Smatra i da su danas HDZ-ovci možda pali, ali definirati će ih to što će ponovno stati na noge. “Vjerujem u to, na tome ćemo raditi. Svaki ego se mora staviti sa strane, važno je što je interes Hrvatske i nakon toga interes stranke. Osobi interesi su zadnji”, poručio je Stier.


Milanović: Pobjeda!


Zoran Milanović krenuo je u pratnji supruge Sonje Musić Milanović prema svom izbornom stožeru.


“Pobjeda. Malo ću danas štedjeti glas, biti malo s prijateljima i ići spavati”, kratko je rekao Milanović za RTL.


Buduća prva dama Hrvatske rekla je da od supruga “očekuje promjenu”.


U drugom krugu 88.606 nevažećih listića, puno više nego u prvom


Prema neslužbenih podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo je značajno više nevažećih listića u odnosu na prvi izborni krug – 88.606 ili 4,36 posto.


U prvom krugu zabilježeno je 22.218 nevažećih listića ili 1,17 posto.


Najviše nevažećih listića u drugom krugu bilo je u u Požeško-slavonskoj (6,04 posto), Brodsko-posavskoj (5,27 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (5,21 posto).


Slijede Osječko-baranjska županija (4,90 posto), Grad Zagreb (4,86 posto), Zagrebačka županija (4,81 posto), Virovitičko-podravska (4,79 ) i Dubrovačko-neretvanska županija (4,74 posto).


Najmanji broj nevažećih listića bilježe Istarska (2,95 posto), Međimurska (2,73 posto) i Ličko-senjska županija (3,28 posto).


Josipović: Građani su dobro izabrali, čestitam Milanoviću


Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je u nedjelju kako smatra da su građani dobro izabrali odabravši u drugome krugu predjedničkih izbora kandidata SDP-a Zorana Milanovića.


“Mislim da su građani dobro izabrali, rezultati jesu privremeni, ali se ne očekuje promjena konačnog rezultata. Iskoristio bih priliku i čestitao Zoranu Milanoviću, novom predsjedniku, na pobjedi”, izjavio je Josipović.


Vjeruje kako će Milanović biti “najbolji mogući predsjednik”.


“Treba gledati širi društveni kontekst i prepoznati da su do sada predsjednički izbori u velikoj mjeri određivali i političku budućnost zemlje”, naglasio je Josipović.


Podsjetio je na predsjedničke izbore 2011., kada je on pobijedio, a nakon čega je uslijedila pobjeda i SDP-ove koalicije na parlamentarnim izborima. Isto tako je naglasio da kada je izgubio od Kolinde Grabar-Kitarović 2014., nakon toga je HDZ-ova koalicija došla na vlast.


“Mogu se samo ponadati da su i ovi izbori predznak za ono što će se dogoditi na parlamentarnim izborima”, kazao je Josipović.


Na pitanje o previranjima koja su se pojavila u HDZ-u uslijed izbornog poraza kaže kako je “HDZ bio i jest loš”.


“Istaknuo bih i da je predsjednica loše odigrala svoju ulogu, kako se ponašala u zadnje vrijeme, i prije kampanje, nedostojno i u velikoj mjeri je degradacija predsjedničke funkcije. Mislim da su to građani prepoznali i da je to bio motiv zbog kojeg su okrenuli svoj glas prema kandidatu ljevice”, objasnio je Josipović.


Glasači dijaspore najviše su svojih glasova dali Grabar-Kitarović, najveću prednost imala je u susjednoj BiH.


“Znamo da su glasači u BiH skloni HDZ-u i njegovim kandidatima, otvaraju se uvijek pitanja trebaju li oni koji ne žive ovdje i ne plaćaju porez sudjelovati u ovim izborima ili ne, to je jedna vrlo ozbiljna politička tema, ima ozbiljnih razloga za i protiv. Ove godine sasvim sigurno neće utjecati na konačan rezultat”, ustvrdio je Josipović.


Vjeruje kako će Milanović na Pantovčaku posložiti kvalitetnu savjetničku ekipu i krenuti na posao. “Ima dosta toga što se treba ispraviti”, dodao je.


Josipović također smatra da će novi predsjednik Milanović dobro funkcionirati s premijerom Andrejem Plenkovićem.


“Funkcionirala je i moja s gospođom Kosor. Riječ je o iskusnim i odgovornim političarima, ne vjerujem da će se njihove zadaće svesti na međusobno podmetanje nogu. Radit će zajedno ono što mogu i morat će raditi kompromise, što je dobro”, zaključio je Josipović.


Kolinda Grabar Kitarović u inozemstvu osvojila 87,91 posto glasova


HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović osvojila je u drugom krugu predsjedničkih izbora 87,91 posto glasova u inozemstvu, dok je Zoran Milanović dobio 12,08 posto glasova.


Nakon obrađenih 91,94 posto glasačkih mjesta, Grabar Kitarović je u inozemstvu osvojila 44.049 glasova, dok je Zoran Milanović dobio 6055 glasova.


Glasalo se u 47 država, Kolinda Grabar Kitarović veći je broj glasova dobila u 22, a Milanović u 20 država, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva u koje još nisu pristigli rezultati prekooceanski glasovi birača SAD-a, Kanade, Čilea, Brazila i Argentine.


Grabar-Kitarović premoćno u BiH, Milanović pobijedio u Sloveniji


Grabar Kitarović premoćno je pobijedila u Bosni i Hercegovini, gdje su obrađena sva biračka mjesta, osvojila je 92,31 posto glasova, dok je Milanović dobio 7,68 posto. Za Grabar Kitarović u BiH je glasalo 32.467 glasača, a za Milanovića 2701.


Od ostalih susjednih zemalja, Grabar Kitarović veći je broj glasova osvojila u Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Italiji, dok je Milanović pobijedio u Sloveniji.


Kolinda Grabar Kitarović premoćno je pobijedila i u Afganistanu, gdje je na izbore izašao 101 hrvatski vojnik. Veći broj glasova osvojila je i u Crnoj Gori, Rusiji, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Njemačkoj.


Milanović je pak pobijedio u Irskoj, Kini, Velikoj Britaniji i Danskoj.


Anušić čestitao Milanoviću i ocijenio: Najveći je problem velik broj nevažećih listića


Voditelje kampanje predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Ivan Anušić izjavio je u nedjelju da rezultat njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović nije dobar te čestitao kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, a ocijenio je da je najveći problem drugog kruga velik broj nevažećih glasačkih listića.


“Da, rezultati nisu dobri, očigledno je da je velika razlika između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović. Birači su glasali i odlučili da je u ovom srazu bolji kandidat Zoran Milanović i ja mu čestitam na tome”, rekao je Anušić u izjavi Hini nakon prvih rezultata DIP-a drugog kruga predsjedničkih izbora koji pokazuju značajnu prednost Milanovića.


Vidjet ćemo što će budućnost donijeti i kako će Milanović opravdati povjerenje onih koji su za njega glasali, kao i svi oni koji će biti u Uredu predsjednika, kao i na koji će način voditi politiku, dodao je.


Najviše je nezadovoljan ogromnim brojem nevažećih listića, za koje je uvjeren da će ih biti 5 posto.


“Traženje da se listići poništavaju, da se ne glasa za kandidata je dovelo do ovog rezultata. To nije mudro i vidjet ćete da su svi oni koji su to napravili – pogriješili. Jer, budućnost će donijeti neke stvari koje neće biti toliko dobre koliko su oni mislili s time što će poništiti listić. Nažalost, oni su odlučili to tako napraviti. Vidjet ćete da će biti preko 5 posto nevažećih listića i to će biti možda i najveći problem ovih izbora”, ocijenio je Anušić.


Na pitanje je li to kritika Miroslavu Škori, odgovorio je kako svatko tko se želi baviti politikom i biti ozbiljan političar nikad ne smije “raditi negativu, već treba biti kohezivni faktor”.


“A ako govorimo o desnom krilu, desnici općenito, onda je upravo drukčije trebao postupiti Škoro i svi koji su uz Škoru”, ustvrdio je Anušić.


Škoro je u prvom krugu predsjedničkih izbora završio na trećem mjestu te kasnije objavio putem društvenih mreža da će u drugome krugu “dopisati” broj 3 i “hrvatski narod” te to zaokružiti.


Na pitanje kako će se rezultat predsjedničkih izbora odraziti na HDZ, Anušić je ocijenio da će svakako potaknuti neke procese unutar stranke.


“To ćemo vidjeti, na redu su unutarstranački izbori, svakako će to potaknuti neke procese unutar stranke. Kako će se odraziti to ćemo vidjeti vrlo brzo, kad budemo proanalizirali sve on što je bilo iza nas i što je ispred nas”, rekao je.


Simpatizeri Kolinde Grabar-Kitrović u u kompleksu City Plaza uz domoljubne pjesme čekaju da im se ona obrati.


Milanović pobijedio u sva četiri najveća hrvatska grada


U drugom krugu predsjedničkih izbora, prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva u 20,30 sati (DIP), Zoran Milanović pobijedio je Kolindu Grabar-Kitarović u sva četiri najveća hrvatska grada.


U Zagrebu, gdje je do 20,30 sati bilo obrađeno 55,56 posto biračkih mjesta, Milanović je osvojio 108.196 glasova, a Grabar-Kitarović 73.845 glasova.


U Splitu je, nakon obrađenih 74,12 posto birališta, za Milanovića glasovalo 28.179, a za Grabar-Kitarović 24.868 glasača.


Milanovića je u Rijeci zaokružilo 28.028 birača, a Grabar-Kitarović njih 12.717, prema podacima s 80,77 posto biračkih mjesta.


Najmanju razliku Grabar-Kitarović ostvarila je u Osijeku gdje je, prema podacima s 97,44 posto birališta, za Milanovića glasovalo 22.852 birača, a za aktualnu predsjednicu 22.049 birača.


U prvom krugu Milanović je pobijedio u Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je u Osijeku najviše glasova dobio Miroslav Škoro.


Kovač: Kolinda platila cijenu za politiku HDZ-a


Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač (HDZ) rekao je u nedjelju da je Kolinda Grabar-Kitarović na neki način platila cijenu za politiku HDZ-a poručivši kako će u stranci neke stvari morati promijeniti kako bi bila spremna za parlamentarne izbore.


“Na neki način Grabar-Kitarović je platila cijenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji i mi ćemo morati neke stvari promijeniti ako želimo pobijediti, to je jasno”, rekao je Kovač novinarima komentirajući rezultate predsjedničkih izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.


Smatra kako je očito da su birači u Hrvatskoj, posebno birači HDZ-a i desnoga centra koji su tradicionalniji i konzervativniji, drugi put poslali jasnu poruku nakon izbora za Europski parlament.


“Ta se poruka, čini mi se, nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zato danas imamo ovakav rezultat, koji je za nas loš. On nije pobjednički i mi ćemo u HDZ-u neke stvari morati promijeniti kako bismo bili spremni za parlamentarne izbore. Na ovakav način ne možemo ići na parlamentarne izbore”, naglasio je Kovač koji je čestitao Zoranu Milanoviću na izglednoj pobjedi.


Podsjetio je kako je o tome govorio i ljetos kada je dobio “pokoju kritiku i uvredu”. Smatra i da će se nakon ovih rezultata na stranačkim tijelima o tome razgovarati te točno utvrditi što je bilo, a što nije bilo dobro i promijeniti neke stvari.


Dodao je kako se građanima treba omogućiti dopisno glasovanje ili na neki drugi način ako ne mogu biti na biračkom mjestu ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.


Beljak: Hrvatska pokazala da može biti normalna


Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon objave prvih izbornih rezultata, koji daju znatnu prednost Zoranu Milanoviću, izjavio je kako je neizmjerno sretan jer je Hrvatska pokazala da može biti normalna zemlja.


“Neizmjerno sam sretan jer je moja domovina Hrvatska pokazala da može biti normalna. Usprkos tome što su mnogi sumnjali ja nisam sumnjao od prvog dana niti zadnjih šest mjeseci, Hrvatska je dobila predsjednika”, ustvrdio je Beljak.


Miletić: Milanovićeva pobjeda je vjetar u leđa progresivnim snagama


Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je u nedjelju nakon objave rezultata predsjedničkih izbora po kojima znatnu prednost ima Zoran Milanović da je taj rezultat uvod u parlamentarne izbore i vjetar u leđa progresivnim snagama u Hrvatskoj.


“Čestitamo Zoranu Milanoviću na pobjedi. Rezultat ovih izbora pokazuje da u Hrvatskoj postoji kritična masa ljudi koji žele da Hrvatska bude moderna i napredna zemlja. Rezultati govore da je Istra predvodnik te progresivne Hrvatske”, istaknuo je Miletić.


Dodao je da je u svim istarskim gradovima Zoran Milanović ponovno dobio apsolutnu većinu glasova.


“Zahvaljujem posebno svim članovima, simpatizerima i biračima IDS-a koji su izašli na izbore i odradili fantastičan posao i danas i u kampanji. Ovaj rezultat je uvod u parlamentarne izbore i vjetar u leđa progresivnim snagama u Hrvatskoj”, poručio je Miletić.


Bačić: Sjest ćemo i analizirati kako dalje


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u nedjelju da desnica na ovim izborima nije bila do kraja jedinstvena i ustvrdio da politika Vlade ni na koji način nije utjecala na rezultat izbora na kojima, po dosadašnjim rezultatima, Zoran Milanović pobjeđuje Kolindu Grabar-Kitarović.


Bačić je Novoj TV izjavio da će se, kada se sve završi i obrade rezultati, sjesti i analizirati kako dalje.


Ne drži da je politika Vlade, za koju smatra da radi jako dobro, na bilo koji način utjecala na rezultat po kojem SDP-ov Zoran Milanović pobjeđuje HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.


“Jedno su predsjednički, a drugo parlamentarni izbori. Na predsjedničkim ipak više dolazi do izražaja kandidat i njegova osobnost”, kazao je Bačić.


Ocijenio je da desni dio političkog spektra na ovim izborima nije bio do kraja jedinstven i da je očito izostala podrška Kolindi Grabar-Kitarović.


Osvrnuo se i na trećeplasiranog kandidata iz prvog kruga izbora Miroslava Škoru, koji je u videoporuci na facebooku rekao da na glasačkom listiću neće zaokružiti ni Milanovića niti Grabar Kitarović već broj tri – hrvatski narod.


“Podaci koje dobivamo s birališta pokazuju da je četiri posto nevažećih glasova. Ako je to onaj dio birača koji su poslušali gospodina Škoru, moram reći da je to mali broj”, rekao je Bačić.


Smatra neprihvatljivim da se na takav način preporuča glasanje. “U svakom slučaju, rezultat demantira takvu politiku”, ustvrdio je.


Zahvalio je svim građanima koji su izašli na izbore što su iskoristili svoje biračko pravo i svoj glas dali bilo Grabar- Kitarović, bilo Milanoviću.


‘Presudila je njegova odlučnost’


Atmosfera u stožeru Grabar-Kitarović je komorna.


“Izlazne ankete i prijevremeni rezultati daju prednost kandidatu SDP-a. Nismo očekivali ovakav rezultat, očekivali smo pobjedu naše kandidatkinje. Možda se trebalo više obraćati biračima desnice koji očito nisu proepoznali potrebu da Grabar-Kitarović ostane hrvatska predsjednica”, poručio je Josip Aladrović, prenosi Dnevnik.hr.


Nasuprot tome, u stožeru Zorana Milanovića je živahno.


“Ovo je sigurno jako ohrabrujuće, ali treba pričekati malo veći uzorak. Presudila je odlučnost Zorana Milanovića, nije se skrivao iza bilo koga. Nitko nije govorio u njegovo ime. S druge strane vidjeli smo sukob na desnici. Karakter Milanovića je njegova najveća prednost, ali i mana”, poručio je Ivan Račan, sin pokojnog hrvatskog premijera Ivice Račana.


‘Ljudi su odabrali europski i civilizacijski stav’


Predsjednik Reformista Radimir Čačić, jedne od stranaka koja je dala podršku predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću, izjavio je nakon objave prvih izbornih rezultata koji daju prednost Milanoviću kako su građani poslali jasnu poruku i odabrali “europski i civilizacijski stav”.


“Mislim da nema objektivno realne šanse da se promijene izlazne ankete, ali neka to bude i jedan posto i jedan glas – poruka je potpuno jasna”, dodao je.


Čačić: Milanović će donijeti ravnotežu


Ocijenio je kako će pobjeda Zorana Milanovića biti jako dobra za Hrvatsku jer će donijeti neku vrstu ravnoteže “između ličnosti, čovjeka sa stavom s kojim se možete nekada slagati, a nekada ne i drugorazredne stranačke marionete”.


“Ljudi su odabrali stav i to europski stav, civilizacijski stav i očekujem da će to sljedećih pet godina utjecati na političke procese bez obzira na ovlasti predsjednika i to na jedan vrlo pozitivan način, a bili smo u ozbiljnoj opasnosti da stvari krenu u nekom sasvim drugom smjeru”, rekao je Čačić.


Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a, stranke koja je također dala podršku Milanoviću, kazao je kako je očekivao da će građanska Hrvatska pobijediti na predsjedničkim izborima.


“Bilo je u Hrvatskoj puno primitivizma i vrlo otežanih ponašanja aktualne predsjednice, Hrvatska je očekivala ovu pobjedu i mi se kao mala regionalna stranka toj pobjedi veselimo i drago nam je da smo mogli mrvicu participirati u tome svemu”, rekao je Vasilić.


Dodao je kako očekuje da će se u konačnim rezultatima Kolinda Grabar Kitarović približiti Milanoviću o odnosu na prvu anketu s obzirom na rezultate iz dijaspore, ali da je razlika u korist Milanovića toliko velika da je nedostižna.


Mrsić: U Hrvatsku stiže nova era


Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić naglasio je kako je u drugom krugu došlo do mobilizacije birača i da je narod pokazao da želi promjenu.


“Zoran Milanović je dobio podršku građana, a Kolinda Grabar Kitarović je prošlost i sada stiže jedna nova era u Hrvatskoj. Konačno da Hrvatska kreće putem zemalja kao što su Njemačka, Švedska ili Irska, a ne putem Mađarske ili Poljske”, ocijenio je.


“Građani su glasali vrlo jasno, žele promjene, žele drugi smjer”, istaknuo je Mrsić.


Jandroković: Građani procijenili da žele promjenu


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon objave izlazne ankete koja pokazuje prednost SDP-ova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića izjavio je kako su građani na ovim izborima procijenili da žele promjenu.


“Napravit ćemo analizu kad dobijemo rezultate svih županija i većih gradova. Rekao bih da se ovdje radilo o predsjedničkim izborima i građani su procijenili da žele promjenu, barem prema izlaznim anketama. To treba respektirati”, kazao je Jandroković za RTL u HDZ-ovu izbornom stožeru.


Ocijenio je kako je kampanja Grabar-Kitarović bila desnija nego što je to u stilu HDZ-a, pa nije bila dovoljna za pobjedu.


“Cijela stranka pokušala je učiniti sve što može kako bismo pomogli kandidatkinji, no ne bih miješao parlamentarne i ove izbore. Pripremit ćemo stranku dobro i snažno, pritom govoriti i o rezultatima Vlade koji su, po našem mišljenju, vrlo dobri”, kazao je Jandroković.


Sessa: Izbori su prošli mirno, u redu i uredno


Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa ocijenio je u nedjelju navečer kako su izbori za hrvatskog predsjednika prošli mirno, u redu i uredno, unatoč dva incidenta.


“Incidenti u Osijeku i Zagrebu, gdje su verbalno napadnuti članica biračkog odbora i predsjednički kandidat Zoran Milanović (SDP) su u domeni kršenja javnog reda i mira i tu će vjerojatno policija postupiti. No, kada se uzme da je u Hrvatskoj bilo preko 6400 biračkih mjesta, da su glasovali toliki birači, zaista se može reći da su izbori prošli mirno i u redu”, rekao je Sessa u Dnevniku HRT-a.


Naveo je da su se biračka mjesta otvorila na vrijeme, da su birački odbori odradili posao kako su trebali, promatrači promatrali, a birači uglavnom mirno izlazili na izbore, glasovali i pustili druge da glasuju.


Naglasio je kako su izbori prošli u redu i uredno i u Mostaru, gdje su u nedjelju bili redovi na biračkim mjestima, kao i u drugim gradovima BiH.


“Sve je prošlo u redu, u 19 sati, kad se birališta zatvaraju, još je bilo samo 9 birača koji su došli na biračko mjesto, a nisu uspjeli glasovati. Briga da će biti previše birača koji neće ostvariti svoje pravo nije se ostvarila”, rekao je Sesa napominjući kako će i tih devet birača moći glasovati, jer su došli prije 19 sati.


Predsjednik DIP-a potvrdio je kako postoje čvrste indicije da se kod sms poruke koja je upućivala na moguću kupovinu glasova radi o neslanoj šali.


“Postoje dosta čvrste indicije da se radi o neslanoj šali, koja je stavljena na facebook i onda se geometrijskom progresijom proširila internetom, tako da vjerojatno to nije ono što se čini, ali kad se utvrdi sve onda ćemo znati sa sigurnošću”, rekao je Sessa.


Jelić: Izlazne ankete su razlog za slavlje


Prema rezultatima izlaznih anketa Zoran Milanović je u vodstvu kao i u prvom krugu – njemu najnovije izlazne ankete predviđaju  53,22 posto glasova, a Kolindi Grabar Kitarović 46,63 posto glasova. 


Glasnogovornik izbornog stožera Zorana Milanovića Nikola Jelić je nakon objave rezultata izlazne ankete poručio da će pričekati konačne rezultate za koje vjeruje da će potvrditi rezultate ankete o Milanovićevoj pobjedi.


“Izlazne ankete su razlog za slavlje, ali ćemo kao i dosad pričekati konačne rezultate, iako ne sumnjamo da će oni, s manjim ili većim postotkom, potvrditi ove izlazne ankete”, rekao je Jelić zahvalivši se građanima koji su izašli na izbore.


Čestitka Milijana Brkića


HDZ-ovac Milijan Brkić čestitao je Milanoviću na rezultatima ankete.


“Prije pet godina hrvatski je narod poslao poruku. I sada je narod poslao poruku. Svaki pojedinac je dio u mozaiku te pobjede ili poraza. Čestitam Milanoviću na ovim rezultatima, ali sačekao bih konačne rezultate.


Nakon toga trebamo sjesti. Nikada sustav ne ovisi o jednom čovjeku, ne morate biti glavni u sustavu da bi bili bitni. Moramo naći pouku u ovim rezultatima”, rekao je Brkić.


Prema prvim izlaznim anketama Milanoviću se predviđalo 53,25 posto glasova, a njegovoj protukandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović 46,75 posto. Radi se o rezultatu na temelju glasova obrađenih do 17,45 sati. Čim su se neslužbeno doznali rezultati anketa, petnaestak minuta prije 19 sati, iz SDP-ovog stožera prolomio se uzvik.


U prvom krugu izbora, izlazne su se ankete pokazale prilično točnima – rezultat nekih kandidata pogodile su doslovno u decimali, dok je najveće odstupanje između procjene i konačnih rezultata stalo u maksimalno jedan posto.


U Hrvatskoj, te u većini od 47 država u kojima se u nedjelju birao hrvatski predsjednik, birališta su zatvorena i slijedi brojanje glasova.


Birališta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 sati, kada je završila i dvodnevna izborna šutnja.


Drugi izborni krug pratio je dobar odaziv birača, bolji nego prije dva tjedna, lošiji nego u 2. krugu predsjedničkih izbora prije pet godina.


Do 16,30 sati glasovalo ih je nešto više od 1, 5 milijuna, odnosno 43,52 posto. To je za 190 tisuća birača više nego u prvom krugu, ali i za 170 tisuća manje nego 2015. kada ih je glasovalo 48, 23 posto.


Kamena lica HDZ-ovaca nakon objave izlaznih anketa


U HDZ-ovom stožeru dijametralno suprotna situacija – izlazne ankete dočekane su u tišini.


– Zahvalio bih svim građanima RH koji su danas izašli na izbore i glasovali za svog kandidata ili kandidatkinju. Razlika je osjetna, ali bih pričekao konačne rezultate sa svih obrađenih biračkih mjesta. Sigurni smo da će Grabar Kitarović pobijediti u dijaspori, ali to možda ne bude dovoljno. No pričekajmo, rekao je Branko Bačić.


Više OVDJE.U Milanovićevom stožeru euforija


U SDP-u je nakon objave izlaznih anketa bila potpuna euforija.


– Stvari izgledaju dobro, dosad su pogađale, nadam se da su i ovaj put pogodile. Zasad smo sretni, nadam se da će i dalje ostati ovako, izjavio je Orsat Miljenić, koji smatra da će Hrvatska uskoro postati normalnija država.


Zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore, ali i volonterima koji su “odradili strašan posao”.


Milanović je zasad kod svoje kuće i priključit će se naknadno. Više OVDJE.


HDZ-ovac: Bog je uz nas, a Sotona na drugoj strani!


No, pojedine pristaše u stožeru HDZ-ove kandidatkinje sto posto su uvjereni u pobjedu Kolinde.


– Bog je uz nas, a Sotona je na drugoj strani. Mi imamo križ, a Sotonu ćemo gaziti. Sotona je ona druga strana koja je protiv nas’, crvenog lica je vikao gospodin koji se predstavio kao Vinko Gegić Bobetko.


Smirio se tek kad je došao jedan od mlađih HDZ-ovaca, zadužen za održavanje reda i mira. Više OVDJE.


Prvi rezultati DIP-a u 20 sati


Kome su birači bili naklonjeniji, sadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović (HDZ) ili bivšem premijeru Zoranu Milanoviću (SDP) moglo bi se vrlo pouzdano znati oko 22 sata.


»Vjerujem da će se možda i prije 21,30 sati moći vidjeti izvjestan trend ovih izbora«, rekla je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.


Prve izborne rezultate, koji će obuhvatiti manja biračka mjesta, DIP će objaviti u 20 sati, a potom ih osvježavati svakih pet minuta.


Na drugom krugu izbora pravo odlučivanja tko će u idućih pet godina biti vladar Pantovčaka imalo je 3.860.000 birača u zemlji i inozemstvu, glasovati su mogli na 6. 533 biračka mjesta, pod budnim okom više od 24 tisuće birača.


Zbog vremenske razlike, prva su birališta otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu u Australiji, posljednje u nedjelju u 16 sati u Los Angelesu i u njemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak.


Na izbore za hrvatskog predsjednika do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1,5 milijuna birača, odnosno 43,52 posto, objavilo je u nedjelju Državno izborno povjerenstvo (DIP).


Ta je izlaznost bolja od one u 1. izbornom krugu, no lošija od one na predsjedničkim izborima prije pet godina.


U odnosu na prvi izborni krug ove je nedjelje do 16,30 sati glasovalo 190 tisuća birača više, ali i 170 tisuća manje u odnosu na 2. krug prije pet godina.


Najveća izlaznost je u Karlovačkoj (48,39 posto) i Varaždinskoj županiji (47,93 posto), najmanja u slavonskim županijama. U Primorsko goranskoj županiji do 16,30 glasovalo je 42,20 posto birača, u Istarskoj 43,19, a u Gradu Zagrebu 45,90 posto.


U Gradu Rijeci izlaznost je 41,91 posto.