Znate li koliko košta osiguranje imovine? Često je cijena povoljnija od cijene osiguranja vozila

NL native

Foto: iStock

Foto: iStock

Gotovo 90 posto hrvatskih građana posjeduje nekretninu – po tom smo pokazatelju pri vrhu u Europskoj uniji, a razlozi su između ostalog i u tradiciji, mentalitetu, te činjenici da se nekretnina često gleda i kao potencijalni dodatni izvor prihoda, te dugoročno ulaganje. Poznato je da je kod nas investiranje „u beton“ gotovo najpopularniji oblik štednje i ulaganja. S druge strane, samo je 20 posto imovine osigurano, po čemu smo pak pri dnu u EU-u. Može se samo pretpostavljati koji su razlozi tome, no ima tu vjerojatno i neznanja, ali i percepcije da se radi o nekoj vrlo skupoj vrsti osiguranja. Sve to potencijalnog osiguranika odvraća od sklapanja police, budući da je mahom doživljava kao trošak, što je, upozoravaju osiguratelji, daleko od istine. Naime, cijena osiguranja imovine zapravo je u većini slučajeva povoljnija od osiguranja vozila, a daje nezamjenjivi osjećaj sigurnosti vlastitog doma koji nam je svima više od imovine – mjesto života.


Foto: iStock


Događaji poput potresa, poplava i drugih elementarnih nepogoda, ili pak neka druga vrsta povrede doma, su naravno krajnje neželjeni, no nažalost smo nekima od njih svjedočili upravo u godini iza nas, što nas je sve i dodatno podsjetilo da bi bilo oportuno dom barem pokušati na vrijeme na ovaj način zaštititi, te prevenirati eventualne dodatne troškove. U Wiener osiguranju podsjećaju da ugovaranjem osiguranja imovine štitimo svoj dom i obitelj, pri čemu kod njih ovaj osigurateljni proizvod pruža uistinu mnoge benefite, a financijski je vrlo dostupan. U Wieneru je tako moguće osigurati građevinski objekt, stvari kućanstva te ugovoriti osiguranje od nezgode svih članova kućanstva. Dodatno se mogu ugovoriti rizici poplave, potresa, klizanja tla itd. Nadalje, dopunsko pokriće za potres ugovara se s franšizom uz mogućnost otkupa što znači da se plaćanjem dodatne premije osiguratelju omogućava isplate štete bez primjene franšize.


Tri osnovna paketa


Osiguranje imovine uključuje paket osiguranja građevinskog objekta (kuće, stana, vikendice, apartmana), paket osiguranja stvari kućanstva i stvari apartmana (namještaja, gotovine, nakita, kućanskih aparata, stakla, zidnih i podnih obloga…), te paket osiguranja od nezgode svih članova kućanstva. Ovisno o potrebama klijenta, može se birati između tri osnovna paketa proizvoda: small, medium i large, pri čemu je u sva tri, osnovna dodatna i dopunska pokrića moguće kombinirati na način koji najviše odgovara individualnim potrebama i željama osiguranika, naglašavaju u Wieneru. Kao posebne pogodnosti koje se odnose na Wiener policu osiguranja imovine ističu najšira pokrića na tržištu uz konkurentnu premiju, pa se tako polica može ugovoriti već za 3 kune po metru kvadratnom. Potom, osiguranje se ugovara prema cijenama izgradnje u mjestu gdje se predmet osiguranja nalazi, sve je na jednoj polici, a pokriveni su i dodatni troškovi nastali uslijed osiguranih opasnosti, kao što su primjerice troškovi raščišćavanja i rušenja, troškovi uz puknuće cijevi, gubitak najamnine, trošak skladištenja i trošak povratka s godišnjeg odmora itd. U Wieneru posebno naglašavaju ono što je kod osiguranja možda i najvažnije, a to je – jednostavna prijava i brza likvidacija šteta, što je prioritet.  


Kućna asistencija zlata vrijedi


Wiener kućna asistencija


Za sve male nezgode koje mogu zadesiti dom i oduzeti dragocjeno vrijeme i novac, poput izlijevanja vode iz cijevi centralnog grijanja, kvara bojlera, klima uređaja, brave, loma ključa, loma prozorskog stakla i slično, Wiener osiguranje nudi ugovaranje Wiener kućne asistencije, jer ona jamči njihovu brzu i efikasnu sanaciju. Tako Wiener kućna asistencija u hitnim slučajevima pokriva troškove organizacije dolaska servisera i radove ukupnog iznosa do 1.200 kuna. Na raspolaganju su usluge: sanacija vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, sanacija električnih instalacija, sanacija brave ili omogućavanje otvaranja vrata, sanacija stakla i stolarski radovi.


Za samo 78  kuna mjesečno pokriveno osiguranje stana

Stan u Rijeci, 80 m2


Osigurana svota građevinskog dijela: 336.000 kn


Osigurana svota za stvari kućanstva: 160.000 kn


= 78 kn mjesečno


Uključena pokrića: požarni rizici, oluja, tuča, izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, provalna krađa, dodatna pokrića kao što je odgovornost iz posjedovanja i privatna odgovornost, lom stakla te osiguranje potresa bez sudjelovanja u šteti.