Istaknuti znanstvenik

Znanstvenik Ivan Đikić na Twitteru uputio seriju neugodnih pitanja Davoru Šukeru, Draganu Primorcu, Zvonimiru Šostaru i Viliju Berošu: “Odgovorite, tko je u sukobu interesa?”

P. N.

Ivan Đikić / Foto S. DRECHSLER

Ivan Đikić / Foto S. DRECHSLER

Članu znanstvenog savjeta Vlade Primorca Đikić je postavio pitanje: "Koliko troškova je uplatila vaša bolnica?"Znanstvenik Ivan Đikić na Twitteru objavljuje seriju otvorenih pitanja Vladi i ministru zdravstva Viliju Berošu, a pitanja je postavio i predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru, ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimiru Šostaru te članu Znanstvenog savjeta vlade Draganu Primorcu.


Đikić pita: “Možete li potvrditi da je u proljeće bilo dovoljno testova za testiranje svih oboljelih u Hrvatskoj? Tko je odobrio korištenje testova za mlade i zdrave sportaše u Zavodu Andrija Štampar? Je li to bilo vrijedno ulaganje za zdravlje građana u to krizno vrijeme?”.


Davoru Šukeru Đikić postavlja pitanje: “Koliko je novaca platio HNS za testiranje nogometaša bolnici Sv. Katarina, a koliko Zavodu A. Štampar?”, a ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Šostara pak znanstvenik pita: “Koliko testova nogometaša ste napravili u Zavodu, koliko je to koštalo i tko je platio?”Članu znanstvenog savjeta Vlade Primorca Đikić je postavio pitanje: “Koliko troškova je uplatila vaša bolnica?”


Također, Đikić pita: “Koliki je sveukupni broj testiranih nogometaša i gdje su serološki podaci objavljeni? Zašto sada taj uspješan hrvatski brand testiranja nogometaša (hvaljen od Fife i Uefe) ne koristite? Danas imamo veliki broj zaraženih nogometaša u klubovima bez vaše reakcije?”


Nadalje, Đikić je pitao: “Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik?”


Podsjetio, Đikić je jučer putem Twittera pitao i ministra zdravstva, ali najprije ga je upozorio: “Molim vas nemojte blatiti druge osobe”, a zatim ga je pozvao: Odgovorite tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenih testiranja? Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ-a?”


S ministrom zdravstva se nakon toga čuo putem telefona pa na Twitteru otkrio: “Rekao je da je uvijek važno razgovarati, da nije upoznat s problemima, ali će javno odgovoriti na sva moja pitanja o testiranjima. Mediji mogu pratiti. Osobno dajem punu podršku cijelom HR zdravstvenom sustavu u ovoj teškoj situaciji.”


Ministar zdravstva Beroš, pak, ustvrdio je: “Svaka Đikićeva opaska je meni dobrodošla. Jutros sam ga nazvao jer mi se obratio u vezi brzog antigenskog testiranja… Stoga sam poželio čuti se s njim. Obećao sam da ću mu sve ono što ga zanima objasniti… Pogodovanja nema i sve se radi utemeljeno na znanosti.”