Nove procjene IMHE-a

Znanstvenici o četvrtom valu u Hrvatskoj: Najgore će biti krajem listopada, dnevno bi opet moglo umirati po 40 osoba’

P. N.

Reuters

Reuters

U najgorem slučaju, Hrvatska bi do 1. prosinca mogla imati 10.611 ukupno preminulih - ili drugim riječima, u malo više od tri mjeseca moglo bi umrijeti još 2.295 osobaAmerički neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona objavio je nove projekcije kretanja pandemije.


Njihove prognoze, koje su bazirane na aktualnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, za Hrvatsku nisu nimalo dobre. Vrhunac četvrtog vala u Hrvatskoj, prema njihovom će mišljenju, doći do kraja listopada, kad bi se broj dnevno umrlih mogao opet vrtiti oko četrdesetak zaraženih osoba.


U najgorem slučaju, Hrvatska bi do 1. prosinca mogla imati 10.611 ukupno preminulih – ili drugim riječima, u malo više od tri mjeseca moglo bi umrijeti još 2.295 osoba.
Nove procjene IMHE-a za Hrvatsku i druge zemlje možete pronaći OVDJE.U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 638 novih slučajeva, a broj aktivnih danas je 3.253. Među njima je 358 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 43 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 330 osoba, a testirano je njih 10.428.


Jučer je objavljena i nova COVID-karta Europe koju izrađuje Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Na njoj se cijela Hrvatska nalazi u – narančastom.