Vrhovni sud

Zlata Đurđević o Plenkovićevim prozivkama: ‘Molim da pokaže gdje sam to napisala da suce treba birati politika’

Dražen Ciglenečki

Foto Luka Stanzl / Boris Scitar PIXSELL

Foto Luka Stanzl / Boris Scitar PIXSELL

U svom se programu ona, ističe, zalaže za »uspostavljanje objektivnih kriterija za izbor sudaca koji sada ne postoje, za transparentan i otvoren postupak izbora sudaca u kojem će biti moguće javno otkriti svaki sukob interesa i nepotizam te koji će osigurati izbor po kriteriju stručnosti i integriteta što sada nije slučaj«.ZAGREB – Neko vrijeme se premijer Andrej Plenković uopće nije htio izjasniti o Zlati Đurđević kao kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda. Zatim je ustvrdio da ona ne može preuzeti tu dužnost zato što je pristala sudjelovati u nezakonitoj proceduri, jer se nije javila na prvi poziv DSV-a, a nakon što je objavljen program rada Zlate Đurđević, premijer je u ponedjeljak dodao još jedan razlog zbog čega mu je ona neprihvatljiva – stav da politika treba imenovati suce.


Zamolili smo jučer Zlatu Đurđević za komentar Plenkovićeve tvrdnje da se ona u svom »političko-populistički koncipiranom programu« zalaže za to da suce opet bira politika, iako Hrvatska, da se tako nastavilo, još pedeset godina ne bi ušla u Europsku uniju.


– Politika ima legitimno pravo ne izabrati me. Međutim, politički stav ne treba zaogrtati plaštom čuvanja zakonitosti ili dijeljenjem etiketa bez utemeljenja u pravu ili mom programu u cilju eliminacije. Kako ne bi izgledalo da sam podvrgnuta praksi difamacije, molim da se javnosti pokaže citat iz mog programa iz kojeg proizlazi da se zalažem za to da u Hrvatskoj politika bira suce, poručuje kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda.
U svom se programu ona, ističe, zalaže za »uspostavljanje objektivnih kriterija za izbor sudaca koji sada ne postoje, za transparentan i otvoren postupak izbora sudaca u kojem će biti moguće javno otkriti svaki sukob interesa i nepotizam te koji će osigurati izbor po kriteriju stručnosti i integriteta što sada nije slučaj«.


– Recept na koji način to provesti nisam dala. Na politici je da ga sastavi jer predstavnici građana izabrani na izborima imaju političku, ustavnu i financijsku odgovornost za rad pravosuđa te su dužni ostvariti demokratsko pravo građana da izborima utječu na sve grane vlasti, pa tako i sudsku. Nema nikakve sumnje da ono što je u zapadnim demokracijama abeceda, u Hrvatskoj politika još nije spremna provesti te stoga u programu ističem »svjedoci smo da politički izbor sudaca također može rezultirati lošim izborom kandidata za sutkinju ili suca što dovodi u slučaju kontinuiranog ponavljanja do razornih posljedica za pravosuđe i društvo«. Navedeno je dio ocjene sadašnjeg stanja u mom programu, a ne njegovih ciljeva. Ciljevi se sastoje isključivo u mjerama uspostavljanja stručnog, učinkovitog, odgovornog, transparentnog i neovisnog sudstva, zaključuje Zlata Đurđević.


I Milanović je jučer komentirao spomenutu izjavu predsjednika Vlade.


– Već sutra će Plenković izmisliti nešto drugo. Ali, prave razloga zašto je HDZ protiv Zlate Đurđević govore Njonjo, Jopa i slični. Oni šalju te otrovne signale zašto gospođa Đurđević, Zagrepčanka po rođenju i životu, nije košer. Plenković je prvo govorio da je ona kvalitetna pravnica, a sada više to nije nego je populist. Ona je napisala kako je to u Europi, a on njoj predbacuje da se zalaže da ponovno politika, drugim riječima HDZ, bira suce. Znači, Zlata Đurđević je za to da HDZ bira suce, a HDZ je protiv toga. Nema to nikakve logike, izjavio je predsjednik Republike. Milanović je opet ocijenio da bi se HDZ trebao izuzeti iz glasovanja o predsjedniku Vrhovnog suda jer će ta instutucija odlučivati o njihovoj žalbi na presudu za korupciju.