Tko ga sve pohodi

Živi li Milanović doista “sam kao duh” na Pantovčaku? Provjerili smo koga je dosad sve primio u rezidenciji

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Milanović je posebno zainteresiran za razgovore s onim udrugama koje ni na koji način nisu predstavljene u raznim tijelima ili institucijama, te su praktički bez prava glasa u javnostiJe li predsjednik Republike Zoran Milanović, toliko nesklon klasičnom protokolu i ceremonijalizmu, sam kao duh u rezidenciji na Pantovčaku, ili se u 159 dana od njegove inauguracije ondje zbiva pravi politički život, provjerili smo uvidom u podatke koje njegov ured redovito šalje novinarima putem priopćenja, a nakon susreta.


Čini se da predsjednik ipak nije »Pale sam na svijetu« koji cijeli dan lista Ustav, jer je samo u zadnjih sedam dana u svom uredu primio pet organizacija ili osoba, a u zadnjih mjesec dana dvadesetak, uz službena putovanja u Crnu Goru i Austriju, a osnovni kriterij koji primjenjuje jest da se uglavnom sastaje s predstavnicima civilnog društva, u skladu s najavom da će biti vrhovni pravobranitelj građana.


Električna vozila


Tako je samo tijekom prošlog tjedna Milanović održao sastanke s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora, kako bi ih čuo uoči proslave 25. godišnjice Oluje u Kninu, a među ostalima u tom je izaslanstvu bio i Ljubo Ćesić Rojs, koji je odmah objasnio kako je on na izborima glasao za Kolindu Grabar-Kitarović, no Milanovića poštuje kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.
Bili su ondje i predstavnici udruga civilnog društva, odnosno Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Inicijative za snažno civilno društvo, koji su mu se požalili kako su u novom sazivu državnog Savjeta za razvoj civilnog društva preglasani od predstavnika tijela državne uprave, te da novi predsjednik toga tijela po prvi put nije nominiran od članica i članova savjeta iz reda organizacija civilnog društva.


Time je prvi put od osnivanja 2002. izabrana osoba koja nije imala podršku od njihovih demokratski izabranih predstavnika.


Razgovarao je i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, ali i predstavnicima Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore, koja je dala hrvatskog manjinskog predstavnika u crnogorski parlament za zadnjim izborima, a posjetili su ga i predstavnici Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.


Vrata Pantovčaka povremeno se otvaraju i za privatne tvrtke, investitore zainteresirane za ulaganje u Hrvatsku, pa su tako kod njega bili predstavnici poljske tvrtke POL – MOT Holding S.A. koji su iskazali interes za pokretanje proizvodnog pogona za proizvodnju električnih vozila, kao i vozila koja za pogonsku snagu koriste vodik.


Riječ je o autobusima za gradski javni promet, a oni procjenjuju kako bi navedenim ulaganjem otvorili 700 do 1.000 novih radnih mjesta.


Ranije, Milanović je primio i Sindikat radnika u predškolskom obrazovanju, udrugu Prvi hrvatski redarstvenik, predstavnike zeleno-lijeve koalicije Možemo koja je skupila potpise građana za hitnu obnovu Zagreba, potom Nezavisnog sindikata znanosti i visokog školstva, Hrvatskog saveza udruga stanara, također u vezi obnove Zagreba od potresa, Hrvatske liječničke komore, FER-a, Zajednice saveza osoba s invaliditetom, Glas poduzetnika, pa čak i Saveza izviđača, a u jeku afere Rimac i predstavnike poduzetnika koji se u Hrvatskoj bave vjetroenergijom, kako bi iz prve ruke čuo kako taj sustav sada funkcionira.


Bez novinara


Kako objašnjavaju u njegovu uredu, predsjednik uglavnom prima udruge ili pojedince na njihov zahtjev, a rjeđe ih on sam poziva, a pritom je Milanović posebno zainteresiran za razgovore s civilnim udrugama, posebno onim koji ni na koji način nisu predstavljene u raznim tijelima ili institucijama, te su praktički bez prava glasa u javnosti.


Želi čuti kako funkcioniraju svi segmenti društva, od stradalih u potresu u Zagrebu do manjih udruga koje nemaju svoje predstavnike u većim sindikatima, poput predškolskog odgoja i sl. Tako je i koalicija Možemo sama zatražila prijem, a predsjednik ih je primio bez obzira što su u međuvremenu dobili parlamentarni status.


Što se tiče primanja predstavnika privatnih tvrtki, u uredu ističu da ne vide ništa loše u tome da se pojedini ulagatelji predstave i da se vide njihove namjere u Hrvatskoj.


– Predsjednik Milanović predstavio se u kampanji građanima kao osoba koja želi biti zaštitnik svih građana i njihovih prava, odnosno njihov vrhovni pravobranitelj i njihov glas, i na taj način i funkcionira u svom uredu, objašnjava njegov glasnogovornik Nikola Jelić.


Pritom s tih susreta ured šalje samo priopćenja s fotografijama, novinari se ne pozivaju i nema formalnih izjava za medije, kao što je bila praksa kod ranijih predsjednika.


SDSS na proslavi Oluje »ako ima želuca«


Gostujući jučer na N1 televiziji, Zoran Milanović je ponovio svoj stav da bi odluke o protuepidemijskim mjerama trebao donositi Sabor, aktiviranjem članka 17. Ustava, jer je Stožer paraustavno tijelo bez formalnih ovlasti.


Rekao je da se osobno neće obraćati Ustavnom sudu oko te teme, jer ne vidi na taj način ulogu predsjednika Republike. Komentirao je i skoru proslavu Oluje u Kninu, rekavši kako bi bilo dobro da potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, kao i drugi predstavnici SDSS-a, ondje dođu »ako imaju želuca«.